Home

algemeen // kiezen voor techniek // Noordwest

300 basisschoolleerlingen uit Utrecht bezochten collegetour André Kuipers

Vrijdag 18 september gaf André Kuipers een Techniekpact Collegetour in de Jaarbeurs Utrecht. Maar liefst driehonderd basisschoolleerlingen uit de regio Utrecht waren hierbij aanwezig. Astronaut André Kuipers nam hen mee op een boeiende reis door de wereld van de ruimtevaart, wetenschap en techniek. Ook konden de leerlingen allerlei workshops volgen over wat je tegenkomt als astronaut. Speciaal voor de collegetour stonden er drie mobiele planetaria in de Jaarbeurs.

Drie planetaria in de Jaarbeurs
In een collegetour-setting met Sander Koenen als moderator leren de leerlingen over zwaartekracht, gewichtloosheid, wetenschappelijke onderzoek in de ruimte, techniek en robotica. Voorafgaand aan en na afloop van het college van André Kuipers konden de leerlingen in workshops zelf aan de slag. Daarnaast konden de kinderen zich vergapen aan de wereld van de sterren en planeten in één van de drie planetaria die speciaal voor deze dag in de Jaarbeurs werden geplaatst, iets wat nog nooit eerder in Nederland werd gedaan.

Alle scholen aan de slag met Wetenschap en Techniek
Wetenschap en techniek is een belangrijk speerpunt in de regio Utrecht. Verschillende partners uit de regio werken samen om meer aandacht hiervoor te genereren en scholen te laten zien hoe je in de les aan de slag kunt met wetenschap en techniek. In het Nationaal Techniekpact is afgesproken dat in 2020 alle basisscholen wetenschap en techniek aanbieden aan hun leerlingen. André Kuipers wil als ambassadeur van het Techniekpact veel basisschoolleerlingen en -leerkrachten enthousiast maken hiervoor.

De Collegetour werd georganiseerd door het Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht in samenwerking met Sonnenborgh - museum & sterrenwacht, KleinKracht en Universiteitsmuseum Utrecht. De Collegetour André Kuipers is mogelijk gemaakt door Techniekpact.