Home

kiezen voor techniek

Goud voor Eindhovense en Nijmeegse leerlingen bij internationale wetenschapswedstrijd

Van 19 tot 25 april 2019 vond de International Conference of Young Scientists (ICYS) plaats in Kuala Lumpur, Maleisië. Een wetenschapswedstrijd waarin vo-scholieren een profielwerkstuk voorbereiden en deze presenteren aan een internationale vakjury. Niek, Poul & Sebastiaan van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en Tom & Cédric van het Van Maerlant Lyceum in Eindhoven wonnen de Van Melsenprijs van de Radboud Pre-University College of Science en mochten daarom Nederland vertegenwoordigen bij de ICYS. Beide teams wisten een gouden medaille in de wacht te slepen binnen hun categorie.


Op de foto, van links naar rechts: Cédric Louwers & Tom Huijben (Van Maerlant Lyceum Eindhoven) en Sebastiaan Schols, Niek van Heerde & Poul Nas (Stedelijk Gymnasium Nijmegen)

De Van Melsenprijs wordt elk jaar uitgereikt aan leerlingen die binnen hun profielwerkstuk op het gebied van eigen experimenteel onderzoek een bijzondere prestatie hebben geleverd. De winnaars worden uitgezonden naar de International Conference of Young Scientists. Aan de 2019-editie in april hebben teams van 32 landen wereldwijd deelgenomen.

Duurzame samenwerking tussen schimmel en plant
Niek van Heerde, Poul Nas en Sebastiaan Schols van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen vielen in de prijzen de finale van de Van Melsenprijsdag met hun profielwerkstuk met de titel: ‘Arbusculaire mycorrhiza in de landbouw’. Zij deden voor hun PWS onderzoek naar hoe samenwerking tussen schimmel en plant een duurzame oplossing kan bieden voor fosfaatgebrek in de grond en daarmee het gebruik van kunstmest in de landbouw kan terugdringen. Door hun uitstekende presentatie werden zij door de internationale jury binnen hun categorie beloond met goud, zo meldt De Brug Nijmegen.

Zelfstandige robot in de zorg
Tom Huijben en Cédric Louwers van het Van Maerlant Lyceum Eindhoven bedachten voor hun profielwerkstuk een robot die het tekort in de zorg tegengaat, waarmee zij wonnen bij de Van Melsenprijsdag. Door hun oplossing krijgen ouderen meer zelfstandigheid. Zo kun je met de robot gordijnen open en dicht doen, lampen aan en uit doen en zelfs rolstoelen laten bewegen. Ook zij waren de allerbeste in hun categorie bij deze internationale wedstrijd en sleepten eveneens goud in de wacht, is te lezen op Studio040.

Bekijk hier ook het reisverslag dat de teams maakte van hun deelname aan de ICYS.

Beide teams zullen ook worden afgevaardigd naar het OKSEF congres in Turkije. Ook bij dit congres, dat zal plaatsvinden van donderdag 11 tot dinsdag 16 juni in Izmir, komen jongeren over de hele wereld bij elkaar om hun ideeën te presenteren.

Daarnaast zitten de teams ook nog in de race voor de KNAW Onderwijsprijs, deze prijs gaat jaarlijks naar de twaalf beste profielwerkstukken (vwo) van Nederland.