Home

algemeen // kiezen voor techniek // leren in de techniek

Spoorwegmuseum decor voor lustrumeditie ScienceMakers Awards

Op woensdag 2 oktober 2019 vindt de vijfde editie van ScienceMakers Awards plaats bij het Spoorwegmuseum in Utrecht. Tijdens dit event worden zo’n 150 jongeren (van 10 t/m 18 jaar) gehuldigd met een Award voor hun prestatie in een nationale of internationale wedstrijd op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Op de Expo tonen de ScienceMakers hun winnende project.

Met dit event wil het Techniekpact -namens de Rijksoverheid- de jongeren waardering geven voor hun talenten, met als doel hen te inspireren om deze passie in hun toekomstige studie of beroep vast te houden. ScienceMakers zijn ambassadeurs die staan voor inventiviteit, nieuwsgierigheid & ontdekken: zij zijn het die de Nederlandse kenniseconomie groot zullen houden!


De ScienceMakers van 2018 | Fotografie: Mark Verlijsdonk

Expo tussen treinen en bezoekers
De ScienceMakers bedenken en maken de meest ingewikkelde berekeningen, briljante uitvindingen en bijzondere concepten waarmee ze een antwoord geven op maatschappelijke uitdagingen. Hun projecten inspireren hiermee anderen. Dit jaar tonen zij hun projecten in een bijzondere setting “tussen de treinen” én de reguliere bezoekers van het museum.

Ook zullen er op de dag verschillende landelijke partijen aanwezig zijn om de ScienceMakers op een andere manier kennis te laten maken met wetenschap, technologie en maken.

Op ontdekkingsreis
Het Spoorwegmuseum is vereerd om het jong en innovatief talent dat Nederland rijk is te ontvangen en laat hen graag de verschillende onderdelen van het museum verkennen. ScienceMakers kunnen bijvoorbeeld naar het Techlab, waar zij aan de hand van proefjes ontdekken hoe de techniek van treinen werkt. Om daarna natuurlijk ook de indrukwekkende nieuwe én historische treinen te bekijken. Voor de durfallen is er ook de Vuurproef: een spectaculaire attractie die je meeneemt op reis door de spoorhistorie en die eindigt in een ware vuurproef. Het gehele aanbod van het museum is hier te bekijken.

Over ScienceMakers
ScienceMakers is een initiatief van het Nationaal Techniekpact en de Rijksoverheid. De cijfers van de Techniekpact Monitor 2019 bevestigen de noodzaak voor een meer samenhangende aanpak voor het stimuleren van jongeren én werkzoekenden voor de techniek. De vraag op de arbeidsmarkt naar technisch en ict personeel neemt nog altijd flink toe. Daarom is in 2015 in het kader van het Techniekpact de wens uitgesproken een landelijk podium te bieden aan jong talent op het gebied van wetenschap, technologie en maken.