Home

Andre Kuipers // kiezen voor techniek // Zuidwest

André Kuipers inspireert leerlingen met collegetour

Astronaut en ambassadeur André Kuipers heeft op 8 februari met de Techniekpact Collegetour in theater Ludens 120 leerlingen van diverse groepen 7 uit de gemeente Leidschendam-Voorburg enthousiast gemaakt voor wetenschap en techniek. De leerlingen werden door middel van verhalen, grappige anekdotes, filmpjes, experimenten en vragen die zij vooraf hadden bedacht meegenomen op André zijn reis door de ruimte.

In de middag gingen de leerlingen zelf actief aan de slag met de toepasselijke ontwerples Observatorium van Samen in de klas. Een observatorium is een gebouw dat is ingericht om naar de sterren en het heelal te kijken. Uitdaging in de les was om een horizontaal observatorium op een schuine bergwand te bouwen. Dit was lastiger dan gedacht, maar er werden veel originele en creatieve ontwerpen gemaakt die voldeden aan de eisen.

Om leerkrachten te stimuleren meer wetenschap en technieklessen zelf te verzorgen, heeft oprichter van het Techniekmenu Harrie Ozinga samen met pedagoge Suzanne Wardenaar het boek Aan de slag met W&T-onderwijs geschreven. Dit boek staat boordevol praktische tips en voorbeelden. De eerste exemplaren van het boek werden door de schrijvers uitgereikt aan wethouder onderwijs Juliette Bouw en de vier aanwezige juffen en meester.

Techniekmenu is een samenwerkingsverband van 17 basisscholen uit Leidschendam-Voorburg en omgeving. Samen met het Corbulo College, lokale bedrijven en het Platform Economie, Onderwijs & Arbeidsmarkt geeft het vorm aan uitdagend techniekonderwijs.
Om leerkrachten te ontzorgen en te stimuleren vaker aan de slag te gaan, gaat het Techniekmenu kant en klare lesboxen maken. Hierin zitten naast de lesinstructies alle verbruiksmaterialen. Dankzij een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds van de Rabobank gaat er binnenkort een pilot van start. De lesboxen worden geproduceerd door medewerkers van Middin met een verstandelijke beperking.