André Kuipers

Sciencefictionboekjes waren zijn inspiratie om astronaut te worden. Nu brengt André Kuipers zijn passie voor wetenschap en technologie over op jongeren.

Als astronaut ging André Kuipers twee keer de ruimte in. Tijdens zijn reizen zag hij hoe kwetsbaar onze planeet is, daarom zet hij zich nu in om iedereen er bewust van te maken dat we zuinig op onze aarde moeten zijn. Wetenschap en techniek spelen een belangrijke rol bij het bedenken van oplossingen voor het milieu en duurzaamheid. De jongeren van nu moeten hiervoor straks de oplossingen brengen. Als ambassadeur van het Techniekpact zet André Kuipers zich in om zoveel mogelijk jongeren te interesseren voor een bètatechnische opleiding.

14 juni 2021. Jaarconferentie Techniekpact. Gedurende dit online event gingen deelnemers in diverse inspiratie en verdiepingssessies met elkaar in gesprek over de acht actiepunten die onlangs gepresenteerd zijn door het kabinet. Bij de plenaire afsluiting was de instroom in de techniek het centrale onderwerp. Aan de gesprekstafel zaten Inge Vossenaar (directeur-generaal primair en voorgezet onderwijs bij OCW), Mona Keijzer (demissionair staatssecretaris economische zaken en klimaat), Thea Koster (voorzitter Techniekpact) en via onlineverbinding André Kuipers.

om deze video te bekijken.

Van arts naar astronaut
André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie was op dat moment de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: elf dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens de PromISSe missie in 2011/2012. Meer over André Kuipers