André Kuipers

Sciencefictionboekjes waren zijn inspiratie om astronaut te worden. Nu brengt André Kuipers zijn passie voor wetenschap en technologie over op jongeren.

Als astronaut ging André Kuipers twee keer de ruimte in. Tijdens zijn reizen zag hij hoe kwetsbaar onze planeet is, daarom zet hij zich nu in om iedereen er bewust van te maken dat we zuinig op onze aarde moeten zijn. Wetenschap en techniek spelen een belangrijke rol bij het bedenken van oplossingen voor het milieu en duurzaamheid. De jongeren van nu moeten hiervoor straks de oplossingen brengen. Als ambassadeur van het Techniekpact zet André Kuipers zich in om zoveel mogelijk jongeren te interesseren voor een bètatechnische opleiding.

Dankzij de betrokkenheid van Techniekpactambassadeur André Kuipers, krijgen alle leerlingen van 10-17 jaar volgend schooljaar (2024/2025) de kans om de wereld van ruimtevaart te ontdekken. Van 30 september tot en met 6 oktober 2024 vindt namelijk het XXXV Planetary Congress van de Association of Space Explorers plaats in Nederland. Een jaarlijks congres waar alle astronauten van de hele wereld bij elkaar. Zij zullen dan een uitdagende opdracht geven aan alle Vakkanjers (een educatief programma dat leerlingen betrekt bij realistische maatschappelijke technische vraagstukken). De scholieren zullen na grondig onderzoek aan de slag gaan met ruimtevaart en techniek, waarbij ze satellieten en maankarretjes ontwerpen en bouwen. 

om deze video te bekijken.

André Kuipers in gesprek met Inge Vossenaar (OCW), Mona Keijzer (EZK), Thea Koster (voorzitter Techniekpact) tijdens de Jaarconferentie Techniekpact 2021 over de instroom in techniek.

Van arts naar astronaut
André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie was op dat moment de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: elf dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens de PromISSe missie in 2011/2012. Meer over André Kuipers