Damsma - Trainingskamp Rusland - Foto: WorldSkills Netherlands

1 september 2019

Bedrijfsleven en beroepsonderwijs: samen werken aan vaktalent

Hoe bereid je je voor op datgene wat op een wereldkampioenschap voor beroepen komen gaat? Dan ga je natuurlijk op trainingskamp, zoals dat in de topsport ook gebeurt. Dat is precies wat Sander Damsma van het Deltion College uit Zwolle heeft gedaan samen met zijn begeleider expert Johan van Dijk. Sander heeft in augustus 2019 meegedaan aan WorldSkills 2019 in Kazan bij het wedstrijdonderdeel sanitaire- en verwarmingstechnicus. Hij behaalde de 15e plek met 700 punten, en ontving een Medal of Excellence voor zijn prestaties. 

Hieronder een verslag van hun voorbereidingen, wat ervan geleerd werd en hoe het bedrijfsleven en onderwijs met elkaar samen hebben gewerkt om het vakmanschap op een hoger plan te krijgen.  

2019.01.09_01 - Bedrijfsleven en beroepsonderwijs: samen werken aan vaktalent

Damsma en Van Dijk - Trainingskamp Rusland - Foto: WorldSkills Netherlands

Beide heren zijn net terug van hun trainingskamp in Cheboksary, een stad in de buurt van Kazan (Rusland). "De reis op zich was al een belevenis en dan direct drie dagen trainen in een hele grote frisse sporthal waar normaal ijshockeywedstrijden gehouden worden. Daarbij een wedstrijdsimulatie zoals het dadelijk ook tijdens het WK gaat gebeuren. Daar leer je het meest van!”, aldus Johan van Dijk. Van Dijk is in het dagelijks leven districtsmanager bij Installatiewerk in de regio Noord, Oost en Flevoland, maar is ook als expert voor sanitaire- en verwarmingstechniek betrokken bij de vakwedstrijden.

Verbinding
Daarmee is gelijk zichtbaar hoe het bedrijfsleven verbonden is met het beroepsonderwijs. De districtsmanager overlegt regelmatig met diverse opleidingen van ROC’s, zoals onder meer het Deltion College, hoe vaktalent en opleidingsonderdelen voor studenten beter kan en hoe via het stagetraject bij installatiebedrijven makkelijker aangesloten wordt bij wat de bedrijven ook van hun stagiaires verlangen.
"Vakwedstrijden helpen enorm daarbij. Je ziet op scholen welke student gemotiveerd is of wordt voor het vak en wie het in de vingers wil krijgen. Met de juiste aandacht en begeleiding kun je de ‘drive’ voor het beroep aanwakkeren", zegt Van Dijk. Zijn pupil Sander Damsma beaamt dat. "Sanitaire- en verwarmingstechnicus is een mooi beroep. Mensen uit de brand helpen als iets niet functioneert aan een cv bijvoorbeeld. Daar krijg je zoveel dankbaarheid voor terug. Dat heb ik nu al in mijn stageperiode gemerkt. Ik wil hierin alleen maar beter in worden en de nieuwste technieken onder de knie krijgen. Dat ik het nationale kampioenschap bij de Skills-wedstrijden gewonnen heb opent voor mij nog meer deuren."

Geleerd
Sander doelt daarmee onder meer op zijn deelname aan WorldSkills 2019 en het feit dat hij met 30 andere skills-kampioenen daar naar toe gaat. Toch is niet alles vanzelfsprekend en oefening baart kunst weet hij inmiddels. Van het trainingskamp in Chebosary heeft hij veel geleerd. Samen met kampioenen en experts uit Rusland, Zweden, Hongarije en Nederland werd daar getraind en geoefend in technieken aan de hand van oude wedstrijdopdrachten.

2019.01.09_02 - Bedrijfsleven en beroepsonderwijs: samen werken aan vaktalent

Damsma met andere kandidaat - Uitleg, trainingskamp Rusland - Foto: WorldSkills Netherlands

"Je moet wennen aan een vreemde omgeving, praten en lezen in het Engels en werken in andere omstandigheden en met materialen die anders zijn dan in Nederland." Hier spreekt de expert met zijn ervaring. Van Dijk: "Het mooie daaraan is dat er nu nog geen winnaars of verliezers zijn. Iedereen wil iets leren voor het aankomende WK. Bijkomend voordeel is dat wij als expert ook kennis met elkaar uitwisselen over de wedstrijd, de technieken en de beoordeling van de prestaties. Voor mij was dat ook leerzaam zeker in zo’n kleine wedstrijd in het trainingskamp. Dan heb je per persoon meer verantwoordelijkheden, maar gelukkig hielp iedereen elkaar."

2019.01.09_03 - Bedrijfsleven en beroepsonderwijs: samen werken aan vaktalent

Trainingskamp Rusland, Foto: WorldSkills Netherlands

Op de vraag hoe Sander het deed en wat hij ervan opstak zegt Van Dijk: "Sander heeft nu door dat hij heel netjes werkt, te netjes want daardoor verliest hij veel tijd. Het gaat dus om keuzes maken en beslissingen nemen, net zoals in de echte praktijk. Aan de andere kant weet hij nu ook wat hij kan en moet verbeteren om een kans te maken." Sander daarover: "Van nature ben ik rustig en dat helpt mij als ik onder tijdsdruk sta. Ik ben mij nu door dit trainingskamp ook meer bewust waar ik mij aan moet houden. Een goed werkplan en het bepalen van de juiste werkvolgorde is essentieel. Dat is bij alle wedstrijdmodules belangrijk wil ik een slagen tijdens het WK, want dan heb ik 30 medekandidaten die met mij gaan uitmaken wie de beste sanitaire- en verwarmingstechnicus van de wereld gaat worden!"

Beschikbaar stellen
Zover is het nog niet. Voor beiden is het nu eenmaal terug op Nederlandse bodem nog verder schaven en trainen aan de vaardigheden van Sander Damsma. Dat gebeurt de komende maanden zowel op school als in zijn stage bij Van der Sluis technische bedrijven. Zij stellen tijd en werkplek beschikbaar, omdat ook zij vinden dat talent een kans mag hebben het beste uit zichzelf te halen.  
"Daarmee krijg je als bedrijf ook meer bekwame vaklieden binnen en met Sander in dit geval hebben zowel Van der Sluis als het Deltion College ook een rolmodel die symbool staat voor ‘ontwikkelend vakmanschap’ en ‘lerend beroepsonderwijs’. Mooier kan je het eigenlijk niet maken", besluit Van Dijk.

20-27 augustus a.s. wordt WorldSkills 2019 in Kazan gehouden. De 45-ste editie van het WK voor beroepen telt 1600 deelnemers uit 60 landen, die in 56 beroepenwedstrijden het tegen elkaar opnemen. Nederland doet daar met 31 mbo-studenten aan 27 wedstrijden mee.

Meer informatie: https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/