Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Column
De vroege keuze voor een technisch profiel in het voortgezet onderwijs blijft een breinbreker. Gelukkig ligt er een mooi onderzoek voor ons wat de nodige handvaten geeft om de jonge generatie te stimuleren om juist wel voor hét profiel van de toekomst te kiezen: Wetenschap en Techniek. Meest opvallende punt is toch wel de centrale vraag: ben ik slim genoeg? Of anders vertaald is het niet te moeilijk voor me?
En daar ligt nou net de grootste uitdaging volgens mij. Hoe geven we onze jonge generatie het zelfvertrouwen dat je nooit moet twijfelen over het feit of iets te moeilijk is? Hoe kunnen we ze stimuleren om het gewoon maar te proberen en ervoor te gaan? En nog beter, hoe kunnen we ons onderwijs zo aanpassen dat de slagingskans überhaupt veel hoger gaat worden? Kies je voor wetenschap en techniek (W&T) dan heb je recht op persoonlijke begeleiding, we slepen je erdoor! Of we maken de richting W&T veel aantrekkelijker door de maatschappelijke relevantie centraal te stellen en veel meer praktijkopdrachten te gaan doen? Wordt het niet eens tijd om van het aloude klassieke model van wis-, natuur- en scheikunde af te stappen? Jongens haken af vanwege te theoretisch en te saai. Meiden schrikt het af wegens te moeilijk en niet maatschappelijk relevant zo blijkt uit dit onderzoek.
Ik zou zeggen: tijd voor een onderwijsrevolutie! Als we echt iets willen veranderen aan de in- en doorstroom in de techniek, dan begint het in de basis. Van basisschool tot en met het voortgezet onderwijs. Het kan echt aantrekkelijker, praktischer, makkelijker en leuker. Daar ben ik van overtuigd. Maar hoelang moet het nog duren voordat we beseffen dat onze hele maatschappij vast gaat lopen zonder de techneuten van de toekomst? Techniek is niet meer alleen werktuigbouwkunde of ruimtevaart, techniek is ook zorg, techniek is sport, techniek is media, techniek is kunst. Alles is techniek. Geen moment te verliezen dus!
Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact
Over het onderzoek
Meer dan 1.000 jongeren uit het voorgezet onderwijs werden door Motivaction - in opdracht van Jet-Net - gevraagd naar hun profielkeuze, ervaringen met bètatechniek op school en andere zaken die mogelijk van invloed zijn daarop. Lees meer hierover.