12 april 2021

Breed geschoolde technicus klaart de klus!

“Als je kiest voor een technische opleiding en die afrond met een diploma, dan is die je hele leven geldig. Met zo’n diploma zul je altijd werk kunnen vinden, waar ook ter wereld!” - Johan van Dijk, IW Nederland

“Techniek heeft de toekomst,” vertelt Johan van Dijk,  verantwoordelijk voor de instroom, het opleiden en het ontwikkelen van studenten bij de aangesloten (installatie)bedrijven bij IW Nederland. “Dit klinkt misschien cliché, maar het is echt zo. Er wordt momenteel zoveel gebouwd en verbouwd. Ook als je kijkt naar het aantal huizen en gebouwen dat nog gerenoveerd of aangepast moet worden aan de huidige eisen, biedt werken in de installatietechniek een zekere toekomst. We zien echter ook dat de inhoud van technische beroepen verandert.”

Vraag naar breed geschoolde technici groeit
Johan vertelt dat de vraag naar breed geschoolde vakmensen groeit. “Als vakman installatietechniek heb je tegenwoordig ook kennis van elektrotechniek en koeltechniek nodig. Vroeger was dit meer opgesplitst. Wij spelen daarop in. IW Nederland leidt samen met het Deltion studenten op voor elektro- en installatietechniek. Naast de opleiding die ze bij Deltion volgen, krijgen ze bij IW extra ondersteuning, coaching en begeleiding van ervaren mensen en krijgen ze om de week een volledige praktijkdag in een werkplaats. “Tijdens deze praktijklessen doen studenten veel verschillende soorten praktijkopdrachten die ze normaal in hun werk niet snel zouden tegenkomen. Hierdoor worden ze breed opgeleid, zien zij veel verschillende soorten technieken, verbindingen en materialen. Bedrijven worden daar blij van en de studenten weten inhoudelijk veel meer. Ze halen niet zomaar een diploma, maar hebben ook echt de kennis en de kunde die bij het diploma hoort. Tenminste, dat is waar wij naar streven. Meestal lukt dat.”

Vakwedstrijden met impact
WorldSkills Netherlands organiseert vakwedstrijden in de technische vakrichtingen elektrotechnicus gebouwen, vliegtuigtechniek, sanitaire- en verwarmingstechnicus en mechatronica. Johan zet zich al jaren in als internationaal expert en kartrekker voor de technische wedstrijden. “Naast het faciliteren van extra praktijkervaring ben ik ook actief met het schrijven en organiseren van de vakwedstrijden. De impact van deze wedstrijden is groot. Studenten merken wat het doet als je echt hard, netjes, snel en kwalitatief aan een opdracht werkt. Ze moeten keuzes maken onder hoge druk. Hierdoor worden zelfstandigheid, het werken onder druk en natuurlijk verantwoordelijkheid veel sneller ontwikkeld. We zien vaak dat studenten tijdens de wedstrijden boven zichzelf uitstijgen. Dat is wat excellentie met je kan doen. Deelname aan vakwedstrijden draagt bij aan zelfvertrouwen, talentontwikkeling en verbeterde vaardigheden.”

Goede positie op de arbeidsmarkt
Oud student Jasper Olthuis deed mee aan de wedstrijd elektrotechnicus gebouwen en won goud op het NK. Daarnaast nam hij deel aan een internationale WK wedstrijd in Kazan, Rusland. Jasper: “Mijn positie op de arbeidsmarkt is goed. Mijn deelname aan vakwedstrijden heeft daaraan bijgedragen. Ik werd ineens gebeld door bedrijven die vakmensen zochten. Door mijn ervaring en bekendheid verdien ik nu bij mijn huidige werkgever een mooi salaris”.

Kiezen voor een technische opleiding heeft voordelen als je voor baanzekerheid gaat. De onderwijssector en werkgevers bieden studenten de juiste handvatten in brede vakkennis en praktijkervaring om straks als beginnend werknemer de klus te klaren.

Meer informatie vind je op de website van WorldSkills Netherland.