Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Maandag 7 maart 2022 startte de schoolweek in De Wilp met ongebruikelijke gasten; twee Westerkwartierse wethouders (Elly Pastoor en Pieter van der Zwan), een wetenschapper en een handvol wormen! Samen met bestuurder Wilma Drenth van Stichting Quadraten gaven zij gaven het startschot voor "Next Education" - onderdeel van een groeiend lokaal leerecosysteem W&T. Tien basisscholen in de gemeente Westerkwartier gaan dit voorjaar aan de slag met de vraag wat ervoor nodig is om de ideale schooltuin te ontwerpen.
Daarmee leren kinderen uit de groepen 6 tot en met 8 over bodemkwaliteit en biodiversiteit. En maken ze kennis met wetenschap en technologie in hun eigen omgeving. Zo doen ze mee aan een grote wormentelling en maken ze hun eigen meetinstrumenten om de vochtigheid van de grond en de aanwezigheid van microben in de grond te meten.
Next Education is een project waarin binnen- en buitenschoolse partijen samenwerken aan de ontwikkeling van het basisonderwijs. Die partijen zijn Stichting Quadraten, gemeente Westerkwartier, Rijksuniversiteit Groningen (Science LinX en Scholierenacademie), Fablab Groningen, AOC Terra en RSG De Borgen. In het project leren kinderen aan de hand van een actueel maatschappelijk thema wetenschappelijk onderzoek te doen. Zij krijgen daarvoor ieder jaar een uitdagende opdracht van de gemeente. De Rijksuniversiteit Groningen en Fablab Groningen helpen leerlingen hun eigen meetinstrumenten te maken en hun onderzoek op te zetten.
Next Education maakt onderdeel uit van een groeiend leerecosysteem W&T in Groningen en het Westerkwartier. Dat zijn alle schoolse en naschoolse activiteiten over wetenschap, techniek en natuur. “Daarin willen we kinderen laten kennismaken met deze onderwerpen. En hun de mogelijkheid bieden ook na schooltijd op onderzoek te gaan”, aldus Renske de Jonge, hoofd van Science LinX. “Wat maar weinig ouders en kinderen weten is dat je na school ook ‘op wetenschap of techniek’ kan. Dit kan bij een ‘club’ zoals De Jonge Onderzoekers in Groningen. Daarnaast is er ook van alles te ontdekken bij bibliotheken of musea. Bijvoorbeeld het Legio Museum in Grootegast en het Wierdenlab van museum Wierdenland in Ezinge. Een lokaal overzicht is te vinden via onze ‘W&T Ontdekker’ in de app Spacetime Layers”.
Onder de noemer CurioUs stimuleren we nieuwsgierige noorderlingen van alle leeftijden om zelf onderzoek te gaan doen. Dat kan via het lenen van meetinstrumenten in de Meet-o-theek in Forum Groningen, of door mee te doen aan grote meet-acties. De meet-actie van dit voorjaar staat in het teken van de waardevolle wormen: een grote wormentelling in heel Noord Nederland, op 9 en 10 april. Agrariërs, tuiniers, natuurliefhebbers, scholieren, iedereen kan meedoen. Deelnemers scheppen een kluit aarde uit de grond, tellen de verschillende soorten wormen en geven de aantallen door. Een interactieve kaart laat tijdens dat weekend alle metingen zien.
Dat de regenworm belangrijk is, dat weten we, maar gek genoeg weten we niet hoeveel wormen waar zitten en dus hoe gezond de bodem is. Dat is de grote vraag waar wormenonderzoeker Jeroen Onrust antwoord op wil vinden.
Met deze activiteiten komen wetenschap, technologie en duurzaamheid samen in een groeiend lokaal leerecosysteem; een lokaal netwerk van binnen- en buitenschoolse organisaties, waarin het lokale WNT aanbod goed vindbaar is en bovendien organisaties hun aanbod op elkaar afstemmen.
Daarmee ontstaat een voedingsbodem waarin het opdoen van wetenschappelijke en technologische kennis en vaardigheden net zo vanzelfsprekend wordt als op voetbal zitten.
Science LinX (het science center van de Rijksuniversiteit Groningen, Faculty of Science & Engineering) is initiatiefnemer van één van vier pilots die momenteel in het land werken aan een lokaal W&T leerecosysteem. Dit gebeurt onder de paraplu van het landelijke project Samenwerken aan talentontwikkeling in leerecosystemen, onder coördinatie van de VSC (Vereniging van Science Centers). Om te zorgen dat alle kinderen de kans krijgen om hun W&T talenten te ontdekken en te ontwikkelen, ontwikkelen we verschillende 'wegwijzers': met de 'Wetenschap & Technologie Ontdekker' in de interactieve kaart van spacetime layers wordt het lokale W&T aanbod in de provincie Groningen inzichtelijk. Verder verbinden we W&T activiteiten binnen en buiten school in de eigen buurt (met de E-labs van het Openbaar Onderwijs Groningen en Next Education in de gemeente Westerkwartier) en een 'meet-o-theek' (in Forum Groningen) waar je geen boeken, maar meetinstrumenten kan lenen. Ook is er een scholingsaanbod voor leerkrachten/docenten.