Foto: Unsplash

15 april 2021

Girls’ Day: Duizenden meiden bezoeken techniek- en IT-bedrijven

Duizenden meisjes tussen de 10 en 15 jaar bezoeken vandaag online een bèta-, tech- of IT-bedrijf. Zo maken de meisjes kennis met deze sectoren. Dat vergroot de kans dat ze straks doorleren en gaan werken in deze sector. Meiden en vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in het technisch en IT-onderwijs en beroepen in deze sectoren terwijl voor het oplossen van de grote vraagstukken van onze maatschappij kennis van techniek en IT onontbeerlijk zijn. Deze Girls’ Day wordt jaarlijks georganiseerd door VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT.

Directeur VHTO Sahar Yadegari: “Meisjes kiezen nog steeds heel weinig voor doorleren of werken in bèta, techniek en IT. Dat is doodzonde. Voor die meisjes zelf, maar ook voor ons als land. Er is heel veel behoefte aan getalenteerde werknemers. Bovendien wordt onze samenleving steeds meer vormgegeven door techniek en IT. Meisjes moeten daar hun invloed op kunnen uitoefenen.”

Girls’ Day
Girls’ Day is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij duizenden meisjes bedrijven bezoeken in de bèta, techniek en IT sector. Organisator VHTO koppelt scholen aan bedrijven in de buurt. De meisjes maken zo laagdrempelig kennis met wat bèta, techniek en IT allemaal te bieden heeft, ze ontmoeten vrouwelijke werknemers en krijgen daardoor een bredere kijk op hun eigen mogelijkheden. Dit jaar vinden de bezoeken online plaats.

Klimaatverandering
De kick-off van Girls’ Day staat dit jaar in het teken van klimaatverandering en heeft als thema “Staying Cool: Techniek voor de toekomst”. Kick-offpartner netwerkbedrijf Alliander laat zien hoe techniek en IT kunnen helpen om oplossingen te bedenken voor de klimaatverandering. Tijdens de kick-off doen de deelnemers mee aan een spelshow met onder meer een klimaatquiz en een escape room over energie.

Marlies Visser, Chief Operations Officer bij Alliander: “Werken in de techniek is superleuk en waardevol tegelijk! Want waar kun je nu creatief bezig zijn, bijvoorbeeld als monteur of ontwerper van het energienet, en ook nog eens daadwerkelijk bijdragen aan een belangrijk maatschappelijk vraagstuk als de energietransitie?! Alliander wil op alle fronten meiden enthousiasmeren en stimuleren om een technische opleiding te volgen, daarom steunen wij Girls’ Day. Met een technische opleiding ga je een hartstikke mooie toekomst tegemoet. Ook bij ons staat de poort wijd open. Vandaag, maar ook de komende jaren.”

Girls’ Day wordt officieel geopend door demissionair minister Van Engelshoven.

Meer nodig
Meisjes laagdrempelig kennis laten maken met de verschillende soorten bedrijven en beroepen die de technische sector biedt, is een van de vele maatregelen die nodig zijn om meisjes vaker te laten kiezen voor bèta, techniek en IT. Het is echter nog lang niet genoeg. VHTO lanceert daarom vandaag in samenwerking met FutureNL een petitie met een oproep aan de nieuwe minister van Onderwijs om het vak digitale vaardigheden op te nemen in het curriculum van basis- en voortgezet onderwijs. Schoolkinderen in Nederland krijgen geen structureel en verplicht onderwijs in digitale vaardigheden. Terwijl de wereld almaar verder digitaliseert en steeds meer beroepen nauwelijks uit te voeren zijn zonder computer.

Sahar Yadegari: “Digitale vaardigheden zijn voor ál onze kinderen belangrijk, maar voor meisjes nog eens dubbel zo belangrijk. Meisjes die regelmatig en structureel onderwijs krijgen in digitale vaardigheden zullen veel sneller kiezen voor een vervolgopleiding of beroep in de technische hoek. Bovendien bereidt het hen beter voor op het doorleren of werken in die sectoren. En dat is keihard nodig. Zowel voor die meisjes zelf als voor ons als land.”