21 april 2023

Haagse scholieren winnen Imagination at Work

Scholieren Miguel Tjin en Dylan Prins van het Dalton Den Haag namen op donderdagmiddag 20 april in Utrecht de eerste prijs in ontvangst in het kader van de profielwerkstukkenwedstrijd Imagination at Work. Het is de zesde keer dat Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) deze wedstrijd organiseert. De winnaars ontvangen ieder een cheque van 500 euro als bijdrage voor hun studie.

Imagination at Work is een landelijke wedstrijd waarin scholieren, samen met onderzoekers uit de chemie en life sciences, werken aan vraagstukken rondom duurzaamheid. Drie scholierenteams presenteerden tijdens deze finale hun onderzoek dat ze in het kader van hun profielwerkstuk hebben uitgevoerd. In het onderzoek van winnaars Dylan en Miguel stond de vraag centraal of je een biocide, een hulpstof in verf, kunt verduurzamen door deze te vervangen met voedingsstoffen zoals citroenzuur en calciumcarbonaat. De begeleiding was in handen van Ronnie Peskens van PPG en Jesse Raaphorst van het Dalton Den Haag.

Jurering
De jury van deze editie van Imagination at Work bestond uit:

Juryvoorzitter Onno de Vreede: 'Er was sprake van een hoog niveau bij alle finalisten. De jury koos echter unaniem voor deze winnaar, omdat het team vol energie op het podium stond en de resultaten gelijk nieuwe interessante vraagstukken oproepen.'

Posterpresentatie
De scholierenteams die niet tot de finalisten behoorden, presenteerden hun onderzoek via een posterpresentie. Myrthe van der Kruk en Anouk Noorlander van het Dalton Den Haag behaalden hierbij de eerste prijs met hun onderzoek voor Trinseo naar het verduurzamen van het productieproces van plastics met melk als grondstof. Zij winnen een trip naar de circulaire voorbeeldstad Blue City In Rotterdam. De jury werd gevormd door:

  • Caroline van Reedt Dortland - Directeur Communicatie bij Avantium (voorzitter)
  • Frank Sekeris - Programmacoördinator bij de KNCV
  • Winnie Meijer - Projectleider bij C3

Images at Work
De afgelopen maanden beheerde iedere week een ander scholierenteam het Instagramaccount @exactwatjezoekt.nl om verslag te doen van de voortgang van hun onderzoek. Eva van der Ploeg en Annabel van Schaik van het Dalton Den Haag waren het meest creatief en ontvingen tijdens de finale van Imagination at Work daarvoor Polaroid camera's.

Achtergrondinformatie over het onderzoek van winnaars Dylan en Miguel

Iedereen gebruikt wel eens verf en veel van ons gieten de restjes na gebruik door de gootsteen. Miguel en Dylan zeggen: 'Niet meer doen'! De verf bevat vaak schadelijke hulpstoffen, die via de gootsteen ongewenst in de natuur en uiteindelijk in ons eigen lichaam terecht komen. Een van deze schadelijke hulpstoffen is een biocide en is onmisbaar voor de houdbaarheid van de verf. Het beschermt de verf namelijk tegen schimmels en bacteriën. Zo zorgt de biocide ervoor dat de verf op jouw muren niet bederft. Maar de huidige biociden die gebruikt worden voor het maken van verf zijn niet duurzaam en daar hebben Miguel en Dylan in samenwerking met PPG een oplossing voor gezocht.

Ze hebben gekeken naar de mogelijkheid om de biociden te vervangen door niet schadelijke voedingsstoffen zoals citroenzuur en calciumcarbonaat. Het calciumcarbonaat blijkt een mogelijk alternatief. De viscositeit van de verf, oftewel hoe goed je de verf kunt doorroeren, bleek gelijk aan verf met standaard biociden. Daarnaast had het een vergelijkbare beschermende functie tegen schimmels en bacteriën. Glanzen deed de verf alleen niet meer goed, maar dit kent een simpele oplossing door calciumcarbonaat alleen als alternatief biocide te gebruiken bij matte verf.

Hoewel de onderzoeksresultaten hoopvol zijn, is op basis van dit onderzoek nog geen duurzamer biocide gevonden dat direct op de markt kan worden gebracht. Hiervoor moet nog meer onderzoek gedaan worden naar het gebruik van calciumcarbonaat als biocide.