28 november 2024

Hoe houd je ze op een rijdende trein?

Op de landelijke dag van Sterk Techniekonderwijs (STO) op 19 november verzorgde veranderkundige Annemarie Mars een inspirerende sessie getiteld ‘Hoe houd je ze op de rijdende trein?’. In haar presentatie ging ze in op de veranderopgave die STO-regio’s de afgelopen jaren succesvol hebben aangepakt, namelijk het behouden van het techniekonderwijs. Mars reflecteerde op hoe deze regio’s de afgelopen jaren niet stil hebben gestaan en al flinke stappen hebben gezet, maar nu een nieuwe fase ingaan.

In deze nieuwe fase, met nieuwe spelers, ambities en plannen, is het belangrijk om de veranderingen voort te zetten. De rijdende trein die eerder al in beweging was, heeft nu nieuwe reizigers: andere medewerkers, docenten en iedereen die van waarde kan zijn voor het proces. De trein volgt nu een ander spoorboekje en heeft nieuwe bestemmingen. Dit maakt de veranderopgave complexer en vraagt om vernieuwing in de manier waarop we met elkaar samenwerken en blijven veranderen.

Mars zocht in haar sessie naar antwoorden op de vraag: “Hoe krijgen we elkaar mee in deze nieuwe fase?” Met als doel om met hernieuwde energie de reis samen voort te zetten, zodat we de veranderingen in het onderwijs effectief kunnen doorvoeren. Ze deed dit aan de hand van zeven R’en: Reacties, Richting, Routekaart, Rolverdeling, Relaties en Reflectie. Zo behandelde ze vragen als ‘waarom zeggen mensen ja maar doen ze nee? En hoe je een verandering solide maakt. 

De sessie werd georganiseerd in het kader van het thema van de dag: duurzaamheid. Duurzaamheid is door maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, energietransitie en circulariteit niet meer weg te denken in het onderwijs. Tegelijkertijd werkt Sterk Techniekonderwijs aan de transitie naar een duurzaam technisch onderwijsaanbod. Dit houdt in het verduurzamen en borgen van regionale samenwerkingen en het waarborgen van onderwijskwaliteit. Mars benadrukte in haar sessie hoe we duurzaamheid kunnen integreren in de manier waarop we veranderen en samenwerken, en hoe we de regio’s kunnen verduurzamen zonder de energie voor verandering te verliezen.

De sessie werd goed ontvangen en leidde tot waardevolle inzichten over het behouden van motivatie en samenwerking in een veranderend onderwijslandschap.

Wil je je kennis en vaardigheden in verandervakmanschap versterken? Op een moment dat jou uitkomt en in je eigen tempo? Annemarie Mars geeft ook een online training Verandermanagement – Hoe krijg je ze mee? In een zelfstudiepakket van zeven modules, 35 lessen, een werkboek en vele extra’s, leren veranderaars een heldere taal en een praktisch houvast om in elke veranderopgave snel tot de essentie van hun veranderopgave te komen, zodat ze weten wat hen te doen staat.