Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Vrouwen met een bèta-, technische of IT-opleiding komen minder vaak dan hun mannelijke studiegenoten terecht in een technisch beroep of in een ICT-beroep. Dat vrouwen niet doorstromen naar de arbeidsmarkt of uiteindelijk een bètatechnisch of ICT-beroep verlaten komt onder andere door vooroordelen en voorkeuren op de werkvloer. Daar hebben werkgevers invloed op, onder andere door acties te doen in het wervings- en selectiebeleid en bij de functionerings- en beoordelingsgesprekken.
78 procent van vrouwen met een technische opleiding werkt niet in technisch beroep. Van de vrouwen met informatica-opleiding werkt bijna driekwart niet in een ICT-beroep. Vrouwen die dus eerder bewust voor een technische of ICT-studie kozen, stromen niet door naar de technische of ICT-arbeidsmarkt of ze stromen op een later moment uit.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat daar verschillende redenen voor zijn, genderbias op de werkvloer is daar een van. Eén van de vrouwen die de VHTO-enquête invulde naar waarom vrouwen in bèta, techniek en IT werkzaam zijn, zei hierover het volgende: 'Mijn eerste baas geloofde niet dat ik dit kon. Ik kreeg een dubbele proeftijd en aantekening dat ik een opleiding volledig moest afronden na mijn mbo.' Een andere zei: 'Ik ervaar nog altijd dat vrouwen zich net iets meer moeten bewijzen dan mannen. En dat zou niet nodig moeten zijn.'
Extra bewijzen en hogere eisen
Ook uit verschillende onderzoeken blijkt dat onbewust hogere eisen worden gesteld aan vrouwen dan aan mannen. Vrouwen moeten zich extra bewijzen om respect en erkenning te krijgen. Vrouwen worden eerder als minder competent gezien, ook al zijn ze succesvol in hun werk. Omdat vrouwen niet aan de standaard voldoen – en in de minderheid zijn – worden ze anders beoordeeld. Gedrag van een vrouw krijgt een andere beoordeling dan dezelfde gedraging van een man. Vrouwen krijgen vaker dan mannen te horen dat ze “te agressief communiceren”, terwijl mannen vaker de kritiek krijgen “te zacht” te zijn. Vrouwen worden eerder beoordeeld op hun teamprestaties, in plaats van hun individuele prestaties. Mannen krijgen ook twee keer zo vaak een positieve beoordeling over hun technische kennis.
Vijf eerste stappen
Die genderbias heeft invloed bij het werven en beoordelen van technische en ICT-vrouwen en heeft dus invloed op de instroom en doorstroom. Er zijn verschillende acties die worden besproken in de wetenschap en die we aanbevelen als een eerste stap om de in- en doorstroom van vrouwen te bevorderen.
Dit zijn vijf aanbevelingen van een lange lijst aanbevelingen die we geven in het whitepaper ‘Vrouwen in bèta, techniek en IT, hoe behoud je ze als organisatie?’. Hier kun je de hele whitepaper van VHTO lezen.