19 november 2019

MKB!dee: Masterclass Smart Maintenance Techtport

Deze masterclass is een idee van drie mkb-onderhoudsbedrijven uit de procesindustrie in de Metropoolregio Amsterdam. Microtechniek Groep is een fabriek en serviceorganisatie voor machines en machineonderdelen, gespecialiseerd in werktuigbouwkundige installaties. GWOC richt zich op het beheer en onderhoud van industriële productiemachines, en Facta levert aandrijf-, pomp- en besturingstechniek. Zij werken samen met de Learning Engineer, specialist in technische opleidingstrajecten. De regie is in handen van Techport, eigenaar van het Field Lab Smart Maintenance Techport.

HET VRAAGSTUK
Het slimmer inrichten van onderhoudsprocessen is dé factor waarmee de Nederlandse maakindustrie zich kan onderscheiden. Voorheen was onderhoud iets wat gebeurde volgens plan of bij problemen (correctief). Het nieuwe onderhoud is voorspellend en slim. ‘Smart maintenance’ voorspelt op basis van verzamelde data uit installaties wanneer onderhoud nodig is. Daardoor komen installaties niet meer onverwacht stil te staan en kan efficiënter worden geproduceerd. Vergelijk het met de besparing in brandstofverbruik die ontstaat als mensen tijdig de banden van hun auto’s oppompen. Smart maintenance stelt wel nieuwe eisen aan onderhoudsmonteurs. Zij moeten anders naar onderhoudsmodellen leren kijken en hun gedrag aanpassen.

HET !DEE
Een Masterclass Smart Maintenance bereidt onderhoudsmonteurs voor op de toekomst. De masterclass is zo opgezet dat delen ervan ook te gebruiken zijn voor om- en bijscholing. De vorm is afgestemd op de voorkeuren van de monteurs: veel praktijksituaties, weinig theorie, geen klasjes. Hun dagelijkse praktijk staat centraal. Het eerste deel is een e-learning waarin praktijksituaties met augmented reality zijn nagebootst. In het tweede deel leren de monteurs in de praktijk.

De masterclass wordt uitgeprobeerd in een pilot met onderhoudsmonteurs van de deelnemende bedrijven. Daarna krijgen ook anderen toegang. ROC Nova College en de bedrijfsschool van Tata Steel bieden de masterclass dan aan als her- en bijscholingscursus voor maak- en onderhoudsbedrijven. Het regionale scholings- en arbeidsmarktprogramma House of Skills doet hetzelfde in andere sectoren. Daar kunnen zij-instromers de masterclass gebruiken voor omscholing. Verder wordt de masterclass beschikbaar gesteld aan het landelijke netwerk van Smart Industry Field Labs.

Dit is een van de inspirerende praktijkvoorbeelden uit de tweede tranche van het netwerk van MKB!dee, dat ondernemers helpt om te investeren in scholing en ontwikkeling van personeel. Meer informatie over MKB!dee en meer goede voorbeelden uit de praktijk -zowel uit de eerste als de tweede tranche- zijn te vinden via www.mkbideenetwerk.nl