2020.09.09 - Teachr app - Niet bevoegd maar wel wat te vertellen

9 september 2020

Niet bevoegd maar wel wat te vertellen? Teachr matcht je

Teachr verbindt mensen uit het bedrijfsleven die graag hun kennis willen delen, aan de meest geschikte onderwijsinstelling.

Manon Biemans, docent en projectleider bij Hogeschool Windesheim is de bedenker van de app Teachr. ‘Ik noem het voor de grap wel eens het Tinder voor het onderwijs omdat je als persoon aan de geschikte onderwijsinstelling wordt gekoppeld. De app maakt het mogelijk dat mensen uit het bedrijfsleven hun expertise naar het onderwijs kunnen brengen. Het vraagstuk dat eigenlijk altijd speelt bij mensen die hun praktijk- en vakkennis willen delen, is: Hoe kom ik zo’n school binnen?’

Volgens Biemans hebben mensen uit het bedrijfsleven te maken met het dilemma: Ik ben niet bevoegd maar heb wel wat te vertellen. ‘In dit “gat” ben ik gesprongen vanuit mijn rol als consultant bij de afdeling Professionalisering. Vervolgens heb ik het project Teachr vorig jaar al mogen presenteren aan de minister van onderwijs en is hij gelanceerd binnen drie mbo’s in regio Zwolle en zij leren nu hoe zij zelf vacatures kunnen plaatsen. Na lancering werd Biemans van alle kanten benaderd, door Hogescholen, door (landelijke en regionale) uitzendbureaus, door kranten en door individuele hybride docenten. Een app met potentie om groot te worden is een uitspraak die werd gedaan.

 
om deze video te bekijken.

Eerste match

De eerste match ontstond tussen ondernemer Tom van Eijk en een mbo-school die zijn personeel wilde scholen in het gebruik van digitale leermiddelen. In het dagelijks leven is Tom ondernemer met de focus op het ontwikkelen van E-learning. Via een vacature van Hogeschool Windesheim, verspreid via de app ‘Teachr’ komt Tom met zijn kennis en ervaring nu voor een klas gevuld met docenten te staan. ‘De vraag om mbo-docenten te scholen op het gebied van online leren zag ik als een gave uitdaging’, zegt Tom. ‘Ik vind het belangrijk om eraan bij te dragen dat zowel leerlingen als het onderwijzend personeel in contact komen met het werkveld.’

Vacaturestroom op gang brengen
Manon Biemans: ‘Mbo-instellingen en vo-scholen willen steeds meer vakspecifieke kennis vanuit de praktijk een plek geven in hun onderwijsaanbod. Het primair onderwijs begint hier ook al voorzichtig aan. Feitelijk kan iedereen hybride in het onderwijs aan de slag. In de toekomst kunnen scholen zo razendsnel mensen uit allerlei expertisegebieden inschakelen via de app Teachr. Door de goede contacten die we onderhouden met de onderwijsinstellingen, worden deze vacatures al geleverd en staan ze al beschikbaar op de app.

Over Teachr
De app ‘Teachr’ is ontwikkeld door een groep initiatiefnemers van Hogeschool Windesheim en opgenomen in de regionale aanpak lerarentekort en de regionale aanpak personeelstekort. Het is een app van de regio waarin we elkaar versterken, aldus Biemans.  De app is officieel begin 2020 gelanceerd. Het doel is om het onderwijs te verrijken en onderwijsconcepten te vernieuwen en op deze manier landelijk het personeeltekort te verkleinen.