Theo Jurriens ©TP

23 december 2021

‘Ook als je niet gaat studeren is het is belangrijk om iets over wetenschap en techniek te weten’

Wat is jouw energie in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? De Energie van Morgen-truck van de Rijksuniversiteit Groningen rijdt jaarlijks het hele land door om samen met leerlingen de toekomst te verkennen. Theo Jurriens, projectleider en sterrenkundige,  aan het woord over dit concept dat sinds de eerste rit in 2005 nog niet aan kracht heeft ingeboet.

Instroom
‘De Jouw Energie van Morgen truck is een initiatief van de Rijksuniversiteit de faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Jurriens: ‘Onze eerste rit was meer dan 16 jaar geleden. Wij zijn destijds ontstaan omdat wij als faculteit onze onderwijsprogrammering gereorganiseerd hadden en dat wilden laten zien aan scholen. Wij richten ons dan ook vooral op vwo-scholen. De eerste zes jaar werden wij gefinancierd uit een overheidspot die tot doel had om techniek en bèta te stimuleren. Toen die financiering op hield zijn GasTerra en Gasunie in dat gat gesprongen en partner geworden. Na de start is onze instroom drie keer hoger geworden. Ik wil niet zeggen dat dit door de truck komt, maar toch… Er is ook wel eens gekscherend tegen mij gezegd: “Theo, hou maar op. We hebben studenten genoeg”.

Mix
Wij bieden een les- en practicumprogramma met thema’s die nauw aansluiten bij de vakken in onze faculteit en waar mogelijk in relatie tot de energie. Bijvoorbeeld: maak je eigen zonnecel en doe mee aan de competitie om de hoogste opbrengst. Bouw een efficiënte windmolen. Reken mee aan scenario’s voor jouw energie van morgen. Energie is een breed thema. We laten nieuwe ontwikkelingen zien, zoals de visie op waterstof en proberen scholieren te informeren over de hele energievoorziening en de toepassingen daarvan. Als het even kan koppelen wij dit aan onderzoek. Het is een heel mooie mix van een stukje onderwijs en informatie over later gaan studeren. Ongeacht of je wel of niet gaat studeren, is het belangrijk om iets over de thema’s wetenschap en techniek te weten’, aldus Jurriens ‘en wat wij doen kan daarbij helpen.

Hele land
‘Denk niet dat wij alleen in de regio noord komen. Wij gaan echt het hele land door. Zo is de provincie Zeeland bezig met een regionale energiestrategie dat wordt dan gekoppeld aan een bezoek van ons. Zij hebben nu zelfs een junior versie van onze truck gemaakt! Maar in Gelderland zijn wij regelmatig op bezoek bij de lokale techniekbedrijven. De helft van aanvragen komt via schooldecanen, een kwart via een vakdocent en de overige 25% komt van provincies, musea, bedrijven etc. Corona niet meegerekend bezoeken wij 120 scholen per jaar. Energie is dan wel het hoofdthema, het accent ligt soms net wat anders. Er zijn altijd 1 à 2 studenten van onze faculteit mee op de truck. Dat kan zijn biologie, wiskunde of een ander vakgebied. Dat maakt het ook zo gevarieerd. Elke student heeft ook weer zijn eigen invalshoek. December en januari zijn de maanden van de profielvoorlichting. Op scholen belangrijke thema’s. Dan zijn wij heel studie-inhoudelijk.  Binnenkort draaien wij een les over sterrenkunde. Dat kan dus ook. Maar wij bezoeken ook scholen in het speciaal onderwijs. Dan moet je het totaal anders aanpakken maar die flexibiliteit hebben we wel geleerd in al die jaren. Laatst waren wij in Meppel. Hogeschool Stenden heeft daar een opleiding voor internationale basisschooldocenten. Met deze studenten hebben we een les voorbereid en de volgende dag kwam een lokale klas bij ons langs in onze truck en hebben zij de les gegeven. Zo vang je twee vliegen in één klap.’

Laagdrempelig
Theo Jurriens: ‘De kracht van dit concept is onze laagdrempeligheid en de klantvriendelijkheid richting de scholen. Scholen hebben het druk. Ze vinden het fijn dat wij ze ontzorgen. Wij hebben alles bij ons. Scholen hoeven zelfs hun rooster niet aan te passen. Zodra een klas bij ons in de truck is, begint de les en na afloop gaan ze terug de school in. Geen gevaar dus voor dwalende scholieren. Voor ons is het ook effectief. Wij staan de hele dag op het schoolplein. Daar staat normaal niets, dus iedereen praat over je. De oude kunst van de kermisattractie. En wij kunnen acht klassen per dag hebben. Dat is een bereik van 200-250 leerlingen op een dag. Deze leerlingen hebben een stukje Universiteit van Groningen geproefd zonder daarvoor naar Groningen te komen!’

2021.21.12 Jouw energie van morgen - Wiebes op bezoek Img 6748