Stands op de Food & Tech Expo

Tijdens de online Jaarconferentie Techniekpact 2021 waren 17 organisaties aanwezig met een stand op de Food & Tech Expo. Ze hebben allemaal een connectie met een van de vier thema's van het Techniekpact of met het conferentiethema Food & Tech. Een overzicht.



Knooppunt Techniek

Knooppunt Techniek verbindt onderwijs, bedrijfsleven en overheid met elkaar. Samen maakt de netwerkorganisatie al zes jaar werk van kiezen, leren en werken in de techniek in regio Foodvalley. De activiteiten richten zich op meer instroom en innovaties in het technisch beroepsonderwijs en het verstevigen van de verbinding tussen onderwijs en het (regionale) bedrijfsleven.  Meer informatie? Kijk hier.

Jet-Net & TechNet

Jet-Net & TechNet is een groot landelijk netwerk waarbinnen bedrijven en scholen samenwerken om jongeren in het onderwijs zelf de wereld van techniek te laten ervaren. Zo krijgen jongeren een reëel beeld van technische beroepen en kunnen ze bewuster kiezen voor een studie in de technologie, techniek en ICT.
Scholen en bedrijven geven regionaal gezamenlijk vorm aan activiteiten zoals gastlessen en bedrijfsbezoeken. Ook organiseren ze gezamenlijk events om de wereld van technologie en ICT beter zichtbaar maken. Wil je ook een bijdrage leveren aan het enthousiasmeren van jongeren voor techniek? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod over mogelijkheden: voor samenwerking met het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs

om deze video te bekijken.

Digitale werkplaatsen

Digitale Werkplaatsen zijn opgericht door het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, onderwijsinstellingen, lokale overheden en bedrijfsleven. Als mkb-ondernemer word je hier door studenten uit het hbo, mbo of wo, docenten en experts op maat geholpen met digitaliseren. Denk daarbij aan online sales & marketing, data en (kantoor)automatisering; van je website op orde krijgen tot het gebruiken van data om je bedrijfsprocessen beter in te richten. Zo kan je als ondernemer je productiviteit en winst verhogen, of je bedrijf aanpassen aan deze moeilijke tijd.
Niet alleen krijgt de mkb’er een oplossing voor zijn of haar vraag, ook geven ze studenten de kans aan de slag te gaan met een echte opdracht en maak je als ondernemer kennis met de werknemers van de toekomst.

Je vindt de Digitale Werkplaatsen in heel Nederland. Op 16 plekken in Nederland kan jij als ondernemer terecht (in het najaar 2021 opent de regeling voor maximaal 5 nieuwe werkplaatsen voor nog beter landelijk dekkend netwerk o.v.b.). Meer informatie? Kijk hier.

galatiqIQ

galactIQ is een unieke leermethode die zowel leerlingen als leerkrachten kennis laat maken met digitale geletterdheid, wetenschap en techniek en O&O. Maak je eigen rekenspel in Scratch, bouw een robot met Lego WeDo en leer alles over de digitale wereld. galactIQ biedt alle benodigde kennis door middel van een interactief platform om op een leuke manier voorbereid te zijn op de toekomst! Meer informatie? Kijk hier.

om deze video te bekijken.

SLIM & MKB!DEE

De arbeidsmarkt is constant in beweging en nieuwe ontwikkelingen blijven komen. Ondernemers én hun werknemers bieden deze veranderingen makkelijker het hoofd in een leerrijke werkomgeving. Bovendien zijn ze aantrekkelijker om mee te werken. Houd de ontwikkeling van jouw werknemers je ook bezig? Of heb je wel een idee om de leercultuur van je bedrijf te verbeteren maar ontbreekt het je aan middelen?
Twee interessante subsidieregelingen voor het midden- en kleinbedrijf helpen ondernemers bij het creëren van een scholings- en ontwikkelingscultuur in hun bedrijf: SLIM en MKB!dee.  Meer informatie? Kijk hier.

Hannover Messe Challenge

Havo- en vwo-leerlingen uit heel Nederland kunnen zich nu inschrijven voor de Hannover Messe Challenge. De acht universiteiten en veertien hogescholen van de regionale VO-HO netwerken organiseren op 12 en 13 april voor de vijfde keer de Hannover Messe Challenge. Dit jaar zal het evenement in verband met corona voor het eerst volledig online zijn. Tijdens de Hannover Messe Challenge gaan scholieren in twee dagen aan de slag om een creatieve en technisch-innovatieve oplossing te bedenken voor een van de zeven uitdagende challenges. De challenges zijn echte vraagstukken van bedrijven en onderwijsinstellingen uit het hele land. Zo kunnen de scholieren opzoek naar de positieve kanten van DeepFakes voor het bedrijf PersonalAlze of helpen met het reduceren van het energieverbruik van de filterkelder van Grolsch. Meer informatie? Kijk hier.

om deze video te bekijken.

StartHub

StartHub is de student incubator van Wageningen – een ontmoetingsplek en community voor alle (PhD) studenten en recent afgestudeerden van de Wageningen University & Research, die graag een impact willen maken en geïnteresseerd zijn in ondernemerschap. Als project van de afdeling Waarde Creatie van Wageningen Universiteit & Research, heeft de StartHub twee doelen: ten eerste bieden wij studenten een extra-curriculair programma waarin ze zich ondernemerschaps-vaardigheden en een ondernemende houding kunnen aanleren. Deze  ‘skills’ kunnen zij vervolgens toepassen als toekomstig ingenieur, onderzoeker, manager of beleidsmaker.
Daarnaast ondersteunt StartHub Wageningen startende duurzame (student-) ondernemers in de vroege fase om hun technologie, product of dienst te ontwikkelen. Denk hierbij aan kantoorfaciliteiten voor de starters en een ontmoetingsruimte. Ook bieden we een groot netwerk van mentoren, bedrijven en wetenschappers, een start-up lening, organiseren we eigen competities en bieden we prijzengeld voor uitmuntende ideeën. Meer informatie? Kijk hier.

om deze video te bekijken.

MakerCosmos

MakerCosmos is een innovatiecentrum voor maakonderwijs. 'Leren door te doen op het raakvlak van kunst, wetenschap en technologie.' Wij zijn een lerend netwerk, bestaande uit Rozet Onderwijs, Fillip Studio’s en het Community Learning Center (CLC). Het CLC bestaat uit de Academie Educatie van de HAN, en de schoolbesturen Flores, Delta Scholengroep en de Onderwijsspecialisten.
Het MakerCosmos-onderwijs is toegankelijk en ‘op maat’ voor (basisschool)leerlingen en draagt bij aan de ontwikkeling van (aankomende) leraren en ondersteunt en coacht (aankomende) leraren in de praktijk bij het kunst-, cultuur- en maakonderwijs. Meer informatie vind je hier.

om deze video te bekijken.

STERA-leerroute

Hybride leren? Ja het kan met Food! De Achterhoek kent al jaren een samenwerkingsverband tussen vmbo’s, mbo en het hbo in de regio met als doel om zoveel mogelijk leerlingen gekwalificeerd de arbeidsmarkt te laten betreden. Hiervoor is ook de samenwerking gezocht met het regionale bedrijfsleven. Zo is de STERA-leerroute ontstaan. Leerlingen doen een keuzevak of een deel van het curriculum bij een bedrijf onder begeleiding van een praktijkbegeleider. Dit werkt goed en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een regionaal netwerk van scholen en bedrijven. Hiermee zijn vmbo’s in staat hun leerlingen elk keuzevak aan te bieden dat ze wensen, ook al hoort het niet bij het ‘normale’ aanbod van de eigen school. Bovendien maken leerlingen al vroeg kennis met de bedrijven en vice versa. Lees meer op.

om deze video te bekijken.

Living lab Wageningen

Living Lab Regio Foodvalley Circulair is een lerend netwerk van bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden in de Regio Foodvalley om samen sneller duurzaam te worden. Verbinden, inspireren, kennis delen en samen leren zijn onze kernwoorden.
Onze focus ligt op het organiseren van werkplaatsen op de thema’s Bouw, Industrie, Circulaire Voedselketens, Waterstof en Meetbaarheid. Daarnaast is er een loket voor vragen, communiceren we veel o.a. via nieuwsbrieven en vormen we een verbindende schakel naar andere netwerken in Gelderland en Utrecht. Onderwijs en ondernemers zijn voor ons een belangrijke combinatie en we proberen vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Vragen van ondernemers koppelen we aan studentengroepen voor onderzoek, we plaatsen stagiairs en onderzoekers, we treden als opdrachtgever op voor studenten en ontwikkelen en koppelen lesmateriaal voor alle niveaus van onderwijs. Meer info? Kijk hier.

om deze video te bekijken.

Wismom

Scholen vormen een belangrijke omgeving voor het onderwijzen van de benodigde kennis en vaardigheden voor de toekomst. Een omgeving waarin de leraar de leerling met behulp van wetenschap en technologie helpt om zijn of haar weg richting de toekomst te bewandelen. Vanuit WisMon leveren wij hier een praktische bijdrage aan.

De docenten en onderwijskundigen van WisMon staan elke dag voor de uitdaging om bèta, wetenschap en techniek leuk en toegankelijk te maken voor zowel leerling als leraar. Wij denken mee over hoe je wetenschap toegankelijk maakt en technologie effectief kan inzetten bij het maken van betekenisvolle lesprogramma’s en leerlijnen. Wij helpen op het gebied van leermiddelen en lesmateriaal. En tot slot ondersteunen we leraren om dit in de lespraktijk goed vorm te geven. Meer informatie? Kijk hier.

 

Vakkanjers

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om de instroom van goed opgeleide vakmensen te stimuleren. Scholieren vanaf groep 7 van het primair onderwijs, de brugklas van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) tot en met het laatste jaar van het vmbo ontdekken hun vakmanschap met Vakkanjers. Komend schooljaar gaan scholieren aan de slag met een bijzondere opdracht vanuit het Van Gogh Museum en ASML, hun Partner in Science waarin technologie en kunst samengaan.

Het Van Gogh Museum en ASML onderzoeken de invloed van licht op de verf die Van Gogh gebruikte. Ze zoeken naar betere manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst, zodat de verhalen van Vincent en zijn schilderijen verteld kunnen blijven worden. Net als bij ASML spelen wetenschap en technologie in het Van Gogh Museum een belangrijke rol. De Vakkanjers gaan hierbij helpen in uiteenlopende technische challenges.

Bedrijven kunnen meedoen als Vakkanjer-coach en regionale teams begeleiden. Kijk voor meer informatie hier.

om deze video te bekijken.

Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland (KWTG)

Het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland (KWTG) is een netwerkorganisatie die basisscholen in de regio inspireert, verbindt en ondersteunt bij de vormgeving en uitvoering van wetenschap- en technologieonderwijs. Meer informatie? Kijk hier.

BransBest

Ken je de oesterzwammen van Brans? We telen ze zelf, op koffiedik, dus duurzaam. De oesterzwam is de biefstuk onder de paddenstoelen en een puike vleesvervanger. We maken er veganistische bitterbalen en kroketten mee. Kruidig en roomzacht van smaak in een krokant jasje; niet voor watjes.

We verwerken oesterzwammen in onze maaltijdboxen: gezonde, vegetarische gerechten uit de wereldkeuken, bezorgd in Deventer en directe omgeving. Lekker makkelijk: wij kopen lokaal in en jij geniet wereldwijd. Verder geven we voorlichting op scholen. Zo laten we mensen kennismaken met duurzame producten uit de circulaire voedingsketen. Voor meer informatie, kijk hier.

 

om deze video te bekijken.

Lekker Lupine

Lekker Lupine stimuleert de consumptie en organiseert de teelt van biologische Lupinebonen in Nederland.
We willen vraag- en aanbod in balans laten groeien in een zo kort mogelijk keten. Zodat iedereen kan profiteren van de voordelen van lupine teelt in Nederland namelijk 1. Goed voor het klimaat 2. Gezonde voeding voor iedereen en 3. Een eerlijke prijs voor de telers en keten partners.Meer informatie op onze site.

 

om deze video te bekijken.

Platform Talent voor Technologie

Platform Talent voor Technologie (PTvT) zet zich in om alle jongeren in het onderwijs hun talenten voor technologie en ict te laten ontdekken door het opdoen van positieve ervaringen hiermee. Zodat meer jongeren gaan kiezen voor technologie en ict. PTvT is uitvoerder van diverse programma’s zoals Jet-Net & TechNet, Katapult en Techniekpact. Daarnaast zijn wij dé landelijke kennis- en expertise organisatie met een kennisbank vol cijfers, onderzoek en effectieve interventies.

In recente onderzoeken hebben we de keuze voor techniek onderzocht bij jongeren met een niet-westerse achtergrond en bij ouders. Ook hebben we succesfactoren van scholen met veel doorstroom naar technische opleidingen onderzocht. Benieuwd naar deze inzichten? Kijk in onze Kennisbank.

 

om deze video te bekijken.