Foto: Pixabay

15 mei 2020

Samenwerken in tijden van corona: HAN-studenten ontwikkelen een energiecontroller

Ondanks de coronacrisis werken onderzoekers, studenten en bedrijven - binnen Centre of Expertise SEECE, dat onderdeel uitmaakt van het Katapultnetwerk - samen aan energieprojecten. Zo ontwikkelen studenten en onderzoekers van de HAN een open source-energiecontroller met het Brabantse bedrijf Contecto. Dat doen zij grotendeels vanuit huis. ‘Die printplaat komt later wel.’

Het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is doorgaans een levendige plek. Naast bedrijfsruimtes kent het een aantal hybride leeromgevingen, plekken waar studenten met bedrijven en lectoraten aan projecten werken. Op het IPKW ontwikkelen ze duurzame voertuigen, testen ze energietechnologie voor Nederlandse woningen, doen ze onderzoek naar waterstoftoepassingen en nog veel meer.

Energiecontroller ontwikkelen
De reuring maakte vorige maand plaats voor stilte. Door de coronacrisis worden projecten niet meer op locatie uitgevoerd, in lijn met de maatregelen die het kabinet in maart presenteerde. Onderwijsinstellingen – en daarmee de hybride leeromgevingen – zijn zo goed als uitgestorven. Een uitdaging voor studenten, onderzoekers en bedrijven die bij technische projecten betrokken zijn.

"Het gaat wat trager, maar gezien de omstandigheden ben ik heel tevreden." Aan het woord is Bas de Quinze, tweedejaarsstudent Elektrotechniek en projectleider van een groep internationale studenten. Ook hij verruilde het IPKW voor zijn woning. Hij werkt nu op afstand met een aantal medestudenten van zijn opleiding aan een open source-energiecontroller die geavanceerde meet- en regeltechniek voor warmtesystemen toegankelijk maakt voor ingenieurs.

Het project is gericht op energiebesparing in bestaande Nederlandse woningen. De energiecontroller zorgt dat verschillende installaties – van warmtepomp tot radiator – met elkaar kunnen communiceren, zodat het energiesysteem in een gebouw als geheel beter functioneert en minder energie verspilt. "Er zijn maar weinig goede open source-controllers op de markt", aldus De Quinze.

Het hele artikel leest u op de website van SEECE.