Earth Hour Globe
Smartcirculair Energie Ontwerpchallenge

10 november 2020

Techniek & klimaat samen in één challenge

“Meer instroom in techniek, bewustwording en gedrag voor de klimaatthema's’, dat is wat de SMARTCirculair Energie OntwerpChallenge tot doel heeft. Tijdens Earth Hour op 27 maart willen we dat alle initiatieven samen er voor zorgen dat dorpen en steden ‘door een groen lint van licht wordt verbonden’, aldus Tanja Nolten, een van de organisatoren.

De spin off van deze challenge? “Een steile leercurve van studenten die groeien naar communicatieve 21st century skilled young professionals die niet bang zijn om de kansen voor een circulaire economie ter sprake te brengen.” “En dat is”, zegt Nolten “hard nodig omdat Europa de ambitie heeft om in 2050 een klimaatneutraal en circulair continent te zijn.”

Voor de arbeidsmarkt betekent deze energietransitie flinke uitdagingen. De vraag naar technici, waar nu al een te kort aan al is, zal alleen nog maar groter worden. Roland Pechtold, CEO bij GroenLeven een bedrijf met de energietransitie als corebusiness zei hierover onlangs in een interview in het AD: “Wij zijn in Europa op het gebied van duurzame energie het slechtste jongetje van de klas. Omdat wij in 2050 nagenoeg energieneutraal moeten zijn, zal onze groei daarom groter moeten zijn. Hij merkte op dat veel jongeren vanuit intrinsieke motivatie om iets met duurzaamheid te doen bij zijn bedrijf willen komen werken”.

2020.10.11 - Techniek & klimaat samen in één challenge 02

Vo-scholieren bouwen circuit
Smartcirculair Energie Ontwerpchallenge

En juist dit zijn de jongeren die Nolten hoopt te bereiken met deze challenge voor leerlingen van primair- tot wetenschappelijk onderwijs die door deelname een positieve boost aan dit thema gaan geven. Een leerling is al aan de slag. De 12 jarige Sven bedacht een energieopwekkende draak waaraan hij een ledlichtje koppelt en met een toverspreuk de draak ‘vuur’ laat spugen. Daar heeft hij een heel creatieve oplossing voor bedacht. Welke? Met het oog op de concurrentie, houdt hij dat nog even voor zich zelf.

Alle informatie over deze challenge is hier te vinden.

Meer informatie

Earth Hour is  een initiatief waarbij miljoenen mensen over de hele wereld een uur het licht uit schakelen. Op deze manier vragen zij aandacht vragen voor het klimaat Earth Hour vindt altijd op de laatste zaterdag van maart plaats. Volgend jaar is dit op 27 maart. André Kuipers geeft het startsein voor deze actie. Kuipers is ook ambassadeur van het Techniekpact.