13 december 2022

Techniek leeft in Zwolle en omgeving

In het voorjaar 2023 vinden er diverse activiteiten plaats rondom techniek in de regio Zwolle. Hieronder een overzicht van de activiteiten die gepland staan en waar je als bedrijf aan mee kunt doen. Zet jij je deuren open voor de jeugd? 

Makersfestival op 18 maart 2023 in Zwolle
Samen met TechThis, sterk techniek onderwijs Zwolle wordt op 18 maart 2023 de tweede editie van het Makersfestival Zwolle georganiseerd. Dit festival is voor uitvinders en ontdekkers van 8 tot 18 jaar. Voor iedereen die iets (of niets!) heeft met techniek, slimme innovaties en grappige uitvindingen.

Wil jij daar met je bedrijf aan bijdragen? Dat kan! De organisatie zoekt namelijk nog gave activiteiten en workshops. Heb je een passie voor techniek en een bijzondere doe-activiteit in de aanbieding? Van designers tot hackers, kunstenaars tot software ontwikkelaars, futuristen en recyclers. Iedereen die bezig is met creatieve of technologische innovatie (van beginner tot professional) is welkom om zich aan te melden als deelnemer. Het is hierbij belangrijk dat een activiteit een doe-component bevat. Zodat bezoekers niet alleen geïnspireerd worden, maar vooral kunnen ervaren. 

Wil je meedoen? Meld je activiteit dan aan via makersfestivalzwolle@windesheim.nl.
Benieuwd naar meer informatie? Je leest het hier

De Week van de Techniek in Zwolle en Hardenberg
De voorbereidingen voor de Week van de Techniek Zwolle zijn ook in volle gang. De editie van 2023 in vindt plaats van 27 tot en met 31 maart 2023 in het Deltion College in Zwolle. Het evenement is bedoeld om jongeren te laten ontdekken waar techniek & technologie allemaal een rol speelt. En welke talenten zij hebben op dit gebied.

Wil je meedoen met jouw bedrijf? Meer info over dit initiatief: https://www.weektechniekzwolle.nl/.

Daarnaast vindt ook in Hardenberg een Week van de Techniek plaats: van 20 tot en met 24 maart 2023. Zo’n 1.500 leerlingen brengen deze week een bezoek aan een technisch bedrijf in de regio. Ook kan er voorafgaand aan deze week op de basisscholen klassikaal gewerkt worden aan de techniekopdracht. De prijsuitreiking hiervan zal plaatvinden tijdens het tech-event Innofuture in de Evenementenhal in Hardenberg.

Daar kun je als bedrijf meewerken door je deuren open te zetten voor misschien wel de werknemers van de toekomst. Aanmelden kan via deze link.

Beroepensafari in regio Zwolle groeit
Om jongeren aan het begin van hun vmbo-opleiding kennis te laten maken met bedrijven en hun beroepen, wordt in regio Zwolle de Beroepensafari georganiseerd. Vo-scholen werken samen aan aan deze activiteit die onderdeel is van het regioplan van Sterk Techniekonderwijs (STO).

Bijna 1.000 leerlingen op bedrijfsbezoek
Meer scholen zien de toegevoegde waarde van de Beroepensafari. Men hoopt in schooljaar 2022/23 door te groeien tot circa 1.000 deelnemers van zes vo-scholen. Met het doel een passende match te kunnen maken tussen de leerling en het bedrijf dat wordt bezocht, wordt de Beroepensafari komend schooljaar op drie momenten gepland. Daarbij wordt de online inspiratieles 7 Werelden van techniek van Jet-Net & TechNet ingezet als voorbereidingsles. De eerste editie zit er inmiddels op.

Kom in beeld bij de nieuwe generatie personeel
Door als bedrijf betrokken te zijn bij het onderwijs bouw je aan een positief imago bij jongeren. Wanneer zij een stageplaats zoeken of na het afronden van hun opleiding op de arbeidsmarkt komen, zal de bekendheid met jou bedrijf ervoor zorgen dat de stap kleiner is om te solliciteren.

Zet de deuren van je bedrijf open voor jongeren

  • Jongeren krijgen zicht op wat er achter de deuren van een bedrijf gebeurt.
  • Ze beleven beroepen binnen de context van het bedrijf.
  • Leerlingen raken bewust van de impact van techniek en technologie.
  • Een bedrijfsbezoek helpt bij het maken van hun profiel- en opleidingskeuze.

De volgende beroepensafari’s vinden plaats van 24 tot en met 26 januari 2023 en 6 tot en met 8 juni 2023.

Aanmelden kan via https://www.beleefjeberoep.nl/beroepensafari/