Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Column
Vandaag kwam de Monitor Techniekpact 2023 uit waarin nadrukkelijk aandacht is voor de keuzes die mannen en vrouwen maken in het mbo en op de arbeidsmarkt.
We zien nog steeds opvallend veel meer mannen die voor de techniek kiezen dan vrouwen. Maar, al is het slechts met een procent per jaar, het aantal vrouwen in technische opleidingen neemt wel iets toe. En dat is mooi! Als we die ene procent elk jaar weten te verdubbelen creëren we groei. En goed voorbeeld doet volgen.
Wat nog meer opvalt is dat de meeste vrouwen kiezen voor vormgeving of gezondheidswetenschappen. Ik heb wel eens eerder een pleidooi gehouden voor meer nadruk op toegepaste techniek. Vrouwen vinden maatschappelijke relevantie van belang. En dat moeten we nog veel meer laten zien! Hoeveel kun je bijdragen aan de volksgezondheid door te werken in een lab aan nieuwe medicatie? Of hoeveel kun je bijdragen op het gebied van duurzaamheid als je kiest voor de sector Nieuwe Energie? Ik denk dat we daarmee nog veel meer vrouwen aan de technische sector kunnen binden.
Een laatste punt in de monitor is dat het aantal mannen wat kiest voor de technische sector stabiliseert en voordat jullie denken dat ik alleen over vrouwen schrijf, dat is oprecht jammer. We moeten ook in het mbo bij de intake nog veel meer nadruk leggen op de arbeidsmarkt kansen, het ondernemerschap en het ontzettend mooie startsalaris in de techniek. Wist je dat een mbo-er uit een technische opleiding een hoger startsalaris heeft dan menig afgestudeerd hbo-er in het economisch domein? Dat mogen we nog veel meer uitdragen, want je mist echt een enorme kans als je niet voor techniek kiest de aankomende jaren!
Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact