24 maart 2022

Welke gemeentes doen het goed qua samenwerking?

Een goede regionale samenwerking is essentieel om succesvol te kunnen zijn. Nederland kent meer dan 450 publiek private samenwerkingsverbanden (pps). Wat valt er te zeggen over deze samenwerkingen?

Niet verrassend vinden de meeste samenwerkingen in grote steden plaats. Met Amsterdam als koploper. Maar ook Rotterdam, Groningen, Den Haag en Eindhoven kennen veel samenwerkingsverbanden. Zet je het aantal samenwerkingen echter af tegen het inwonersaantal wordt dit beeld anders. Dan blijkt dat een kleine gemeente als Vlieland hoog scoort. Ook Noord-Beveland, Wageningen, Nieuwegein en Uitgeest kennen in verhouding een hoge samenwerkingsgraad. 
Elk samenwerkingsverband is op een andere manier samengesteld. De partners verschillen maar ook het aantal verschilt. Ook hier geldt dat grote gemeentes vanzelfsprekend meer partners kennen dan kleine gemeentes. Maar niet als je het afzet tegen het inwonersaantal. Dan blijkt dat de gemeentes Uitgeest, Woerden, Heerlen, Zwolle en Beverwijk hier de lijst aanvoeren. De conclusie, het maakt niet uit hoe groot je bent of wat je locatie is om actief te kunnen zijn. Wil je weten welke samenwerking er in jouw gemeente is? Kijk dan op de netwerkkaart van Katapult. Daarin een overzicht van alle pps’en met hun partners en hun contactgegevens en de onderlinge relaties. 

Kaartje 1 Netwerk
Kaartje 2 Netwerk