7 december 2021

Westlands mechatronicateam ROC Mondriaan strijdt mee bij Festo Delft

Twee getalenteerde techniekstudenten van ROC Mondriaan - Bas van der Mark (19) uit De Lier en Ben van der Marel (20) uit Maasdijk - strijden op donderdag 9 december 2021 in een kwalificatiewedstrijd Mechatronica tegen acht teams van andere roc’s. De kwalificatie is een voorronde van de landelijke Skills Heroes wedstrijden en vindt plaats bij Festo in Delft. Festo en ROC Mondriaan werken al jaren zeer tevreden samen in het opleiden van goed gekwalificeerd technisch personeel. 

Bas en Ben zijn 4e-jaars studenten van de School voor Technologie en Engineering in de vestiging van ROC Mondriaan bij MBO Westland in Naaldwijk. Bij goed resultaat kwalificeert het Mondriaanteam zich voor Skills The Finals 2022 in de richting Mechatronica. Skills The Finals wordt gehouden 31 maart en 1 april in de Jaarbeurs in Utrecht.

Mondriaandocent Kevin Kloosterman is expert bij de Skills-organisatie en organiseert samen met Festo de kwalificatie: "Tijdens de wedstrijd krijgen de studenten een complexe opdracht die ze in een bepaalde tijd moeten uitvoeren. Het is geweldig om te zien hoe de studenten het beste uit zichzelf naar boven halen. De spanning tilt hen soms boven zichzelf uit. Grappig is dat ik vroeger zelf ook heb meegedaan aan deze wedstrijden, dus ik weet wat ze doormaken."

Wat is mechatronica?
Het woord zal niet iedereen iets zeggen, maar iedereen plukt er de vruchten van. Zonder mechatronica geen dvd-speler, geen melkrobot, geen airbag en geen automatisch parkeersysteem in een auto. Huishoudelijke en industriële apparaten en hulpmiddelen voor ouderen of gehandicapten worden steeds slimmer. Bijna altijd komt daar mechatronica bij kijken: de combinatie van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica.

Kwalificaties in het hele land
De Skills Heroes wedstrijden zijn hét podium voor jonge vakmensen die het beste uit zichzelf halen. De winnaars van Skills The Finals zijn Nederlands kampioen in hun vakgebied en kunnen meedoen aan internationale wedstrijden zoals de World Skills. De 46e WorldSkills competitie vindt vooralsnog plaats van 12 tot en met 17 oktober 2022 in de Chinese metropool Shanghai, de bakermat van de Chinese industrie.