Ben Snoeijs @TP

27 oktober 2022

'Wie bel jij als je badkamer lekt?'

Column

De bijdrage van technici aan de welvaart in Nederland is hoog. Van de tien topsectoren die Nederland rijk is, hebben er negen direct met techniek te maken. Je mag dan toch verwachten, dat techneuten in hoog aanzien staan. Het tegendeel is echter waar, technici worden eerder vergruisd, dan op een voetstuk geplaatst.

Hoe meer je daarover nadenkt, hoe vreemder dat eigenlijk is. Techniek is belangrijk en cruciaal voor het beleid van de topsectoren in Nederland: “technologie is de motor voor innovatie” en “sleuteltechnologieën zijn breed toepasbaar en doorslaggevend in elke sector om baanbrekende innovaties te creëren” (bron: https://www.topsectoren.nl/) De topsectoren en bijhorende sleuteltechnologieën zijn nodig om onze internationale toppositie op handel en industrie te behouden. Deze gaan van nanotechnologie, naar smartfarming, tot aan kunstmatig intelligentie en ga zo nog maar even door. Je mag dan toch verwachten, dat techneuten in hoog aanzien staan. Helaas wordt een keuze voor techniek nog steeds gezien als minderwaardig door ouders. Maar als je badkamer lekt, heb je dan liever een manager of loodgieter op de stoep staan? Als je op vakantie gaat, zit je dan liever in een vliegtuig, welke ontworpen en onderhouden is door een engineer of een econoom?

Steeds vaker wordt het tekort aan vakmensen als problematisch ervaren. De termen hoog en laag opgeleid, zouden vervangen moeten worden, door praktisch en theoretisch opgeleid. Echter zijn dat maar woorden. Veel beter zou zijn, om dit niet te laten bij woorden, maar ook te uiten middels waardering en beloning van deze vakmensen. Kijkend naar de cijfers valt dit alleen bitter tegen. Nog steeds verdienen topmanagers het zesvoudige ten opzicht van gewone vakmensen. De ongelijkheid is het grootst in de handel maar ook de industrie kan er zeker wat van. Hoe groter het bedrijf, hoe groter ook vaak de loonkloof (zie ook: CBS loonkloof per bedrijf).

Gemiddelde Loonkloof 202

Bron: CBS

Het bontste maken de bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven het: zij verdienen vaak het veertigvoudige van hun werknemers. Getallen waarbij je kunt afvragen, wie het meeste bijdraagt aan het ontdekken, ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologie? Elke vakman of specialist zou minstens zoveel moeten kunnen verdienen als zijn directe manager. Te vaak wordt het doel van management vergeten: het mogelijk maken, ondersteunen en faciliteren van het primaire proces waar het geld verdiend wordt. Dus koester ook de techneuten in dat proces. Het is hoogste tijd om de cao’s open te breken en de loonkloof te dichten. Het is verstandig om aparte groeischalen in te richten voor vakmensen, specialisten en technici, want we hebben ze heel hard nodig. Het wordt tijd dat carrière maken, niet meer gerelateerd is aan hoog in de boom zitten, in het management of directie. Maatschappelijke waardering zou er ook moeten zijn voor degene die een ander pad kiezen en groeien als specialist of vakman/vrouw.  

Goede werkgevers zorgen daarnaast ook voor een cultuur waar iedereen zich thuis voelt. Te vaak zien we nog dat zij-instromers, vrouwen of Nederlanders met een migratie achtergrond, de techniek verlaten, omdat de sector hoofdzakelijk nog steeds wit en mannelijk is (onderzoek Youngworks). Werkgevers dienen zich te realiseren, dat alle technici nodig zijn om de topsectoren een solide basis te geven. Goede werkgevers zorgen voor beleid, waardoor al deze groepen zich thuis voelen en gestimuleerd worden. Goede werkgevers doen aan voorlichting, zetten rolmodellen in de schijnwerpers en zetten zich continu in, om de beeldvorming van techniek in Nederland te kantelen. Het is de maatschappelijke plicht van werkgevers, om samen met het onderwijs, zoveel mogelijk groepen te enthousiasmeren voor techniek. Goed werkgeverschap (volgens de wetgeving) houdt in dat je je als werkgever goed dient te gedragen ten opzichte van jouw medewerker. Je weegt dus ook de belangen van je werknemer mee in de keuzes en afwegingen die je maakt. Begin dus eens met minderheden en technici te laten schitteren in plaats van vergruizen! Breek die cao open en beloon de vakmensen. Zorg dat het loont om specialist te worden en te blijven. Maak beleid voor minderheden en lever een bijdrage aan de verbinding met het onderwijs. Waarbij een bijdrage meer is, dan alleen afstudeerders begeleiden. Een bijdrage aan het onderwijs dient zich te vertalen in structurele samenwerking en inspiratie voor het onderwijs en studenten. Wat vind jij dat werkgevers zouden moeten doen? Ik verzamel graag alle ideeën?  

Waar goed werkgeverschap begint is onduidelijk, maar één ding is zeker: het eindigt in ieder geval nooit….

#iedereendoetmee #trotsoptechniek

Over Ben
Ben Snoeijs (1984) studeerde Werktuigbouwkunde aan Avans Hogeschool en Innovation Management aan de TU/e. Ben heeft eerst een aantal technische functies in het bedrijfsleven bekleed. Tegenwoordig werkt hij als docent engineering bij de Associate Degrees Academie te Roosendaal en zet zich actief in voor bèta promotie, instroombevordering voor het technisch domein en meer vrouwen in de techniek.