iStock

19 maart 2024

Wijs jij meiden op een mooie toekomst in de techniek?

Uit onderzoek blijkt dat meiden en jongens evenveel talent voor techniek hebben. En toch zijn vrouwen binnen de techniek veruit in de minderheid: 16%. Een gemiste kans want onze samenleving staat voor een groot aantal uitdagingen waar techniek centraal staat. De praktijkwijzer helpt mensen in het onderwijs om meer meiden te laten kiezen voor een technische opleiding. 

Nederland staat voor grote uitdagingen. Denk aan bijvoorbeeld de energietransitie, digitalisering en een toegankelijke gezondheidszorg. Techniek speelt daarbij een belangrijke rol. En dat maakt dat de Technische Installatiebranche altijd op zoek is naar nieuw talent.

Veel meiden zijn geïnteresseerd in een boeiende loopbaan binnen de techniek, maar kunnen daarbij wel wat extra hulp en begeleiding gebruiken. Want ieder talent telt: als meer meiden kiezen voor techniek, kunnen ook meer bedrijven succesvol inspelen op maatschappelijke vraagstukken. Met als bonus voor de werkvloer: een nieuwe dynamiek, meer talent, meer creativiteit, meer innovatieve oplossingen en beter functionerende teams.

Belangrijke rol van professionals in het onderwijs  
Het enthousiasmeren van meiden op jonge leeftijd met bèta, techniek of IT is dus waardevol. Des te groter is de kans dat ze kiezen voor een technische opleiding en loopbaan. En wie kan meiden beter laten kennismaken met techniek dan de professionals in het voortgezet onderwijs?
Docenten en decanen kunnen het verschil maken om leerlingen wel of niet te interesseren voor bèta, techniek en ICT. En dat geldt zeker voor meiden. Want uit onderzoek van stichting VHTO blijkt dat meiden vaker een negatief advies krijgen voor het kiezen van een technisch profiel en dat jongens vaker een positief advies krijgen.

Ga aan de slag met de praktijkwijzer
Wil jij weten hoe jij als onderwijsprofessional stappen kunt zetten? Check dan de praktijkwijzer "Meiden in de techniek" en:

  • maak meiden enthousiast voor techniek;
  • communiceer inclusief;
  • stimuleer ouderbetrokkenheid;
  • draag bij aan de toekomst van techniek.

De praktijkwijzer is bedoeld voor scholen in het voortgezet onderwijs die meer meiden voor techniek willen laten kiezen. Als docent, decaan of STO-projectleider kun je hiermee je voordeel doen. Je vindt hierin namelijk (didactische) tips, gereedschap, verhalen van vakvrouwen uit de praktijk en ideeën. Dus ga meteen aan de slag en help meiden om door te stromen naar een technische opleiding. Voor eventueel meer inspiratie kun je ook het VHTO-aanbod voor onderwijsinstellingen bekijken.