26 maart 2024

Worden wat je wil...

Column

Iedereen met kinderen in de basisschool leeftijd kent het liedje "Worden wat je wil" van Kinderen voor Kinderen. Ik weet zeker dat het nu meteen in je hoofd blijft hangen en er de rest van de dag niet meer uit te krijgen is! Sorry daarvoor. Als onze basisschool kinderen echt kunnen worden wat ze willen moeten we ze misschien ook eens wat meer laten zien van alle mogelijkheden die er zijn.

Afgelopen vrijdag was ik bij "Skills the Finals" in Den Bosch. Een fantastische evenement waar de beste mbo'ers in hun vakmanschap tegen elkaar strijden voor een medaille. De winnaars gaan door naar de World Skills in Lyon volgend jaar en strijden daar tegen leeftijdsgenoten van over de hele wereld in hun vakgebied.

Het mooie van deze vakmanschapwedstrijden vind ik dat het niet per se om theoretische kennis gaat, maar juist om wat je in de praktijk neer kunt zetten.  Als je daar rond loopt zie je de mooiste voorbeelden van excellente meubelmakers, fantastische metselaars, handige zorgmedewerkers  en de meest innovatieve ICT-ers.

Je zou juist op die plek elke basisschoolleerling uit Nederland rond willen laten lopen. Want daar kun je pas echt leren wat “worden wat je wil…” in de praktijk kan betekenen. En wat werkt nou beter dan al die prachtige rolmodellen daar live te zien werken en de beste te zien worden in hun vakgebied? We kunnen heel veel praten over meer vrouwen in de Techniek of ICT maar niks werkt beter dan de goede voorbeelden live te ontmoeten. Dit jaar waren er genoeg vrouwelijke rolmodellen te vinden: onder de medaillewinnaars autotechnicus, meubelmakers en mediavormgeving allemaal dames!

Dus volgend jaar met bussen vol op schoolreis naar "Skills the Finals" en anders kun je als ouders ook een dagje met je eigen kinderen gaan. Een aanrader!

Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact