Home

kiezen voor techniek

Bedrijven delen hun liefde voor het technische vak met scholen

Verrijk de wereld van uw leerlingen met een gastles

Werken in de technische branche. Hoe ziet dat eruit? Aan welke functies en werkzaamheden moet je denken? Wat kun je ervan verwachten? Steeds meer technische bedrijven kiezen ervoor met een gastles leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met hun vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Siemens, Merford, Scania, Royal Van Lent Shipyard, Fokker en Tata Steel. Dus: scholen, vraag een gratis gastles aan en verrijk de wereld van uw leerlingen!

FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, deed onlangs een oproep aan haar leden om een gastles te doneren aan scholen. Hieraan gaven verschillende bedrijven enthousiast gehoor. Klaar om als gastdocent hun liefde voor het vak te delen met scholen. 

Kansen
Een baan in de technologische industrie biedt jongeren die nu nog in de schoolbanken zitten zoveel kansen. Werken bij een innovatief elektrotechnisch bedrijf als Siemens, je bezig houden met geluidreducerende toepassingen in stedelijke gebieden bij een bedrijf als Merford, mee-ontwikkelen aan de nieuwste Fokker landingsgestellen of bouwen aan een hypermodern scheepsjacht bij Royal van Lent Shipyard. Werken in de technologische industrie is enorm veelzijdig.

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal
Ineke Dezentjé, voorzitter van FME: “Onze aangesloten bedrijven zijn enorm enthousiast om leerlingen te vertellen over de werkpraktijk. Hiermee bieden ze leerlingen in het voortgezet onderwijs de kans om meer te leren over technologische ontwikkelingen en delen ze hun ervaringen uit de praktijk. Met een gastles krijgen leerlingen inzicht in toekomstige stage- of carrièremogelijkheden. We hebben de jongeren keihard nodig om al die mooie banen die er nu en in de toekomst zijn in te vullen. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is daarbij cruciaal.”

Gastlessen helpen bij het keuzeproces van leerlingen
Een school die goede ervaringen heeft met gastlessen is vmbo scholengemeenschap Thamen uit Uithoorn. Via een gastles kregen de leerlingen een unieke kijk op het werken bij Burgers Carrosserie, een van de grootste carrosseriebouwers van Nederland.
Manon van Scheppingen, docent science en LOB-coördinator bij Thamen: “Onze leerlingen moeten al vroeg kiezen. Bedrijfsbezoeken en gastlessen helpen bij dat keuzeproces, daar maken we écht werk van. Het geeft leerlingen een concreet beeld van alle beroepen die ze live voorbij zien komen of waarover een gastdocent hen vertelt. We geven de kennismaking met de bedrijfspraktijk een kop en een staart: twee weken voor het bedrijfsbezoek is Burgers Carrosserie al op school geweest voor een gastles. De leerlingen evalueren beide activiteiten – voor maximaal effect. Zo krijgen leerlingen een goed beeld van techniek en ook van zichzelf. Ze ervaren wat ze leuk vinden, en ook wat ze níet leuk vinden.”

Wilt u ook een gastles in de klas? Ga dan naar www.gastlessenzogeregeld.nu. Hier vindt u een overzicht van alle deelnemende bedrijven die graag een gastles geven bij u op school. Een match is zó gemaakt.

Over TechniekTalent.nu
TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het is hun doel om jongeren te enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doen ze samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren.TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden. Op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt. Meer informatie vindt u hier