Home

kiezen voor techniek // Oost // PO/VO // VMBO

Bedrijven starten offensief tegen tekort aan technici in Arnhem en Betuwe

Scholen en bedrijven in de Betuwe doen mee aan een offensief tegen het snel groeiende tekort aan technisch geschoolde mensen. De Gelderse Scholengroep Quadraam trekt alle registers open om samen met ondernemers jongeren vanaf de basisschool enthousiast te maken voor een baan in de techniek. 

Bron: AD
Door: Harry van der Ploeg

Voor scholen in de Betuwe en Arnhem en omgeving ligt vanaf volgend jaar 1,6 miljoen euro klaar voor projecten die het einde moeten inluiden van het nijpend tekort aan vakmensen. 

De betrokkenen zijn afkomstig uit de gemeenten Overbetuwe, Lingewaard, Arnhem en Rheden. Tijdens een brainstormsessie met ondernemers, vertegenwoordigers van scholen en overheden bij Nouryon in Arnhem op 30 januari moeten de eerste acties bedacht worden. 

Geen volle zalen

"Hoe goed we ook op scholen ons best doen om techniek aantrekkelijk te maken, we trekken geen volle zalen”, verzucht Harald Wiggers, projectleider technologische vmbo van scholenkoepel Quadraam. 

"Het aantal leerlingen daalt. techniekafdelingen op scholen sluiten. Daar komt nog bij dat het onderwijs moeite heeft om de razendsnelle ontwikkelingen in de techniek bij te benen.”

Betere aansluiting

De Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer pleit al jaren voor een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijven. Ook Wiggers zegt dat intensieve samenwerking nodig is. 

"We willen graag dat bedrijven de deuren openen voor continu leren, buiten alle stages en activiteiten om die er al zijn. Het onderwijs kan bedrijven helpen bij het opzetten van hun eigen opleidingen. Daar is ook geld voor.”

Wiggers wijst erop dat het tekort aan technisch personeel in Nederland een chronisch karakter heeft. Dat duidt op diepere oorzaken. Wiggers denkt dat het op de basisschool al mis gaat, waar nauwelijks aandacht bestaat voor techniek. Hij benadrukt dat de basis van de beroepskeuze voor veel jongeren al tussen  hun negende een veertiende levensjaar wordt gevormd. 

"Moeders hebben dan een grote invloed op de kinderen. Die moeders denken vaak dat je met een beroep in de techniek vieze handen krijgt en weinig verdient. Dat strookt totaal niet met de werkelijkheid. Om dat verkeerde beeld bij te stellen is het belangrijk dat we al vroeg in onderwijs over techniek aan de jeugd investeren.” 

Wiggers vertelt dat in de Achterhoek al wordt gewerkt met een vernieuwend techniekonderwijs in nauwe samenwerking met ondernemers. Het project Smart Technical Education Achterhoek (STERA) voorziet in praktijklessen voor leerlingen bij bedrijven door ervaren vakmensen. "Die richting moeten we uit”, stelt Wiggers. Voor het bedrijfsleven in De Liemers was woensdag al een succesvolle bijeenkomst, met 120 deelnemers.

Vacatures

Het UWV telde eind vorig jaar 60.000 openstaande vacatures in de techniek, waarvan 13.000 voor de ict. ‘Het tekort aan technici bedreigt de welvaart van Nederland’, weerklinkt het vanuit de  ondernemers al jaren in koor. Wiggers herhaalt die waarschuwing. Hij benadrukt dat het tekort kan leiden tot een nieuwe economische crisis en het vertrek van bedrijven naar het buitenland. 

De regering trekt voor heel Nederland 100 miljoen per jaar uit om het technisch vmbo te verbeteren.