6 februari 2020

Techgrounds

TechGrounds is de Nederlandse franchise van Molengeek. Deze van oorsprong Brusselse tech-hub opende in september 2019 de eerste vestigingen in Amsterdam Nieuw-West en Poelenburg. Een van de algemeen directeuren van TechGrounds, Abdessamad Dari, vertelt over het bijzondere project. 

Abdessamad Dari begint zijn verhaal in de Brusselse wijk Molenbeek. Daar ontstond Molengeek een codeerschool & co-werkplek middenin de wijk. “Molengeek is het verhaal van Ibrahim Ouassari, inwoner van Molenbeek”, vertelt Abdessamad Dari. “Ouassari ging op zijn 13e van school. Hij maakte carrière en keerde uiteindelijk terug naar Molenbeek. In eerste instantie was het vooral zijn bedoeling om een incubator voor startups te stichten. Maar hij kwam erachter dat de jongeren in Molenbeek vaak de digitale skills missen die nodig zijn om op een moderne manier te ondernemen. Daaruit is Molengeek ontstaan. Voormalig directeur van StartupAmsterdam Ruben Nieuwenhuis haalde Molengeek naar Amsterdam, via-via raakte ik betrokken.” 

2020.06.02_02 - Techgrounds

Zelfde achtergrond 
TechGrounds opende in het najaar van 2019 de eerste franchisevestiging in Amsterdam Nieuw-West. De tech-hub biedt, net als zijn Brusselse evenknie, hulp aan startende ondernemers en twee opleidingstrajecten. Een codeerschool waarin deelnemers in zes maanden een opleiding tot Full Stack Junior Web Developer krijgen en een opleiding tot Junior Cloud Operator in samenwerking met Amazon Web Services (AWSre/Start). Die duurt drie maanden en is eveneens fulltime. Dari: “Bij TechGrounds zijn we ervan overtuigd dat iedereen kan leren programmeren. Maar we werken hoofdzakelijk met tech-talenten uit kwetsbare wijken. Onze docenten zijn zowel coach als docent. Ze hebben dezelfde achtergrond, dezelfde ervaringen en dezelfde interesses als de jongeren.” 

Vraag en aanbod 
“De ICT-sector vraagt al jaren om meer personeel”, gaat Dari verder. “Onze jongeren willen die stap maken maar weten niet waar ze moeten starten. Ze hebben ook niet de tijd, ruimte of de financiële middelen om drie of vier jaar een opleiding te volgen. Wij matchen vraag en aanbod, door onbenut talent op te leiden voor een baan in de ICT op een manier die aansluit bij hun mindset. En het moet laagdrempelig zijn. Daarom is de opleiding gratis. Mochten cursisten tijdens de opleiding uitvallen, hoeven ze ook niets terug te betalen. We willen hen niet opzadelen met schulden, maar investeren in hun ontwikkeling.”  

Warme overdracht 
“In de opstartfase krijgen we veel steun vanuit bedrijfsleven en overheid. Op termijn willen we  onafhankelijk worden van die steun. Werkgevers waarvoor wij opleiden betalen ons een placing fee, als iemand voor hen aan de slag gaat. Daarna komen ze een half jaar lang elke twee weken terug. Wij geloven in een warme overdracht.” Twee studenten zijn inmiddels gecertificeerd. Guillermo Oehlers is één van die twee. “Ik was geruime tijd werkloos en wilde graag in de IT werken. Ik heb geen IT-achtergrond. TechGrounds was daarom precies wat ik zocht. Het sprak  mij enorm aan dat zij voor diversiteit staan en geen onderscheid maken in leeftijd, etniciteit, opleiding of geslacht. Ze bieden zelfs ondersteuning aan bij mogelijke persoonlijke belemmeringen.” 

2020.06.02_03 - Techgrounds

Leren leren 
“Ik heb enorm veel geleerd”, vertelt Guillermo Oehlers. “En feedback en reacties werden ook gewaardeerd en zelf aangemoedigd. We mochten bijdragen aan het try-outprogramma van de volgende groep. Dat alles geeft je het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van TechGrounds.” Abdessamad Dari: “Wij nemen deelnemers serieus. Veel van hen hebben een vlotte babbel maar zijn tegelijkertijd onzeker. Door kleine successen te boeken, stimuleren we hun zelfvertrouwen. Natuurlijk zijn we een tech-opleiding, maar softskills zijn net zo belangrijk. Discipline bijvoorbeeld. Als je niet gewend bent om iedere dag om negen uur te starten en acht uur betrokken te blijven, dan moet je dat eerst leren. Guillermo Oehlers onderstreept het belang van softskills: “Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is ‘leren leren’. Dat is goud, want vanwege het dynamische karakter van de IT blijf je leren.” 

Toekomstplannen 
“We hebben grote plannen voor de toekomst”, gaat Dari verder. “We willen graag uitbreiden. Maar dat is geen doel op zich. We willen geen concessies doen aan onze filosofie en aanpak. We zoeken naar coaches, die de mensen en de cultuur van de omgeving kennen. Rotterdam is dan al echt weer anders dan Amsterdam. We gaan nu eerst naar Zaanstad Poelenburg en Amsterdam-Noord en later dit jaar volgen Rotterdam en Limburg. Maar voor 2020 is het dat wel.“  

Toewijding 
“Als onze cursisten klaar zijn hebben ze echt wat te bieden, ze zijn op en top gemotiveerd. Diverse werkvloeren presteren ook beter. En”, zo besluit Abdessamad Dari, “onderschat nooit de toewijding die je terugkrijgt als je iemand een handreiking doet.” Guillermo Oehlers voegt toe: “Het is niet te bevatten wat wij − een diverse groep met nauwelijks IT-kennis − hebben geleerd in 3 maanden tijd. IT-skills maar ook softskills die bijdragen aan je professionaliteit op de werkvloer.” Voor mij houdt het TechGrounds avontuur nu helaas op. Maar om een goede reden:  ik ga zo goed als zeker nog deze maand aan de slag als Junior Cloud Engineer bij de HEMA.” 

Tips van Abdessamad Dari, algemeen directeur van TechGrounds

  • Er is veel onbenut potentieel in de vorm van jongeren die de weg niet goed kennen, maar heel graag willen. En er is ontzettend veel vraag naar ICT- en ander technisch personeel. Dat zijn vaak verschillende werelden, breng die werelden actief bij elkaar. 

  • Zorg voor een prettige en dynamische sfeer waarin de jongeren zich thuis voelen. En geef ze vertrouwen, vier hun kleine successen. Daardoor zie je ze groeien.  

  • Zorg voor herkenbaarheid, door voor de doelgroep herkenbare mensen in te zetten als coach of docent. Mensen met een vergelijkbare achtergrond en vergelijkbare ervaringen die als voorbeeld en rolmodel dienen.