Home

leren in de techniek // werken in de techniek

Het kan dus wel: slim verbinden van financiering binnen PPS

Afgelopen vrijdag, 5 juni 2020, is vanuit het Techniekpact een webinar georganiseerd in het teken van het slim verbinden van financiering om de regionale opleidingsinfrastructuur te versterken. Dit is soms lastig, doordat subsidies niet altijd even goed aansluiten op de specifieke behoeftes van projecten en/of samenwerkingen. Ook zaken als administratielasten worden genoemd als belemmering. Maar gelukkig zijn er tal van goede voorbeelden te vinden in de regio, waar ondernemende kartrekkers hier wél in geslaagd zijn.

Hoe verbind ik slim financieringsmogelijkheden? Waar moet ik op letten? En wat zijn de ervaringen van anderen? Onder meer over deze vragen zijn deelnemers met elkaar in gesprek gegaan, aan de hand van best practices. Voorbeelden van PPS’en waar men er al goed in slaagt om financieren slim te verbinden zijn bijvoorbeeld: de ontwikkeling van de RDM Training Plant, het opzetten van de Bouwacademie Flevoland en het uitbouwen van CIVON.

“De truc is om vast te houden aan je eigen visie, maar maak het jezelf makkelijker door je project op te knippen in onderdelen die voor verschillende subsidies passend zijn”.
– Cees Alderliesten,  RDM Training Plant

Maar een visie alleen is niet genoeg, het gaat ook om het opbouwen van langdurige relaties (vertrouwen!) en gelijke aandacht voor ieders (eigen) belangen. Subsidie is immers handig om een volgende stap (versneld) te zetten, maar daarna moet het anders (structureler) gefinancierd worden.

“Verduurzamen en doorontwikkelen betekent het vinden van een goede mix tussen project/innovatie financiering (via subsidie) en commerciële activiteiten (om exploitatie te financieren).”
– Stieneke Boerma, bestuursadviseur Noorderpoort

De presentie die tijdens de webinar gegevens is, is hier te downloaden.

Wanneer u vragen heeft over dit onderwerp, dan kunt u deze stellen aan Thomas Boekhoud en Sander van der Ham via info@techniekpact.nl.


Op de foto: RDM Trainingsplant