Home

Andre Kuipers // kiezen voor techniek // Zuidwest

Astronaut André Kuipers in gesprek met scholieren en studenten

André Kuipers heeft vrijdag 9 december 2017 in de aula van het ID College zo’n driehonderd leerlingen groep 7 meegenomen op zijn reis door de ruimte. Dit gebeurde in de vorm van het bekende televisieprogramma Collegetour waarbij de leerlingen vragen mochten stellen. Techniek is overal om ons heen en de technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat jonge mensen in de toekomst hier steeds meer mee te maken krijgen. Als ambassadeur van het landelijke initiatief Techniekpact heeft André Kuipers een missie: zoveel mogelijk kinderen interesseren voor wetenschap en techniek.

De leerlingen hadden veel vragen voor Kuipers. Of het in de ruimte ook winter kan zijn, bijvoorbeeld. ‘In de ruimte zijn geen seizoenen, de zon schijnt er altijd. In de schaduw is het wel heel koud: -150 graden Celsius’, vertelt Kuipers. Ook op de meest gestelde vraag aan de astronaut – hoe ga je in de ruimte naar de wc – kregen de jongens en meisjes antwoord. ‘Je moet eerst je voeten vastzetten, anders blijf je niet op het toilet zitten. En ook je plas en poep zweeft!’ Een luid ‘ieuwwwww’, klonk uit driehonderd kelen. ‘En dan gebruik je een soort stofzuiger om alles op te vangen’, legt Kuipers uit.

Techniekpunt
Techniekpact is de samenwerking met Techniekpunt Gouda aangegaan om de Collegetour ook in Gouda plaats te laten vinden. Techniekpunt is een nieuw initiatief onder de vlag van de Brede School en met financiële steun van gemeente Gouda en het Ondernemersfonds. Techniekpunt zet zich o.a. in voor een structureel aanbod van W&T in het basisonderwijs.  

Workshops
In de middag konden de leerlingen in workshops zelf ervaren hoe leuk wetenschap en techniek is. Dit varieerde van het bekijken van de ruimte in een opblaasbaar planetarium of via virtual reality tot het leren programmeren met bijvoorbeeld Lego Mindstorm en het ombouwen van een smartphone tot een hologramprojector.

In gesprek met André
André Kuipers is na de collegetour ook in gesprek gegaan met studenten ICT en Smart Technology van het ID College. Deze studenten werken aan slimme toepassingen voor en met het Internet of Things, 3D-printen, virtual reality en nieuwe sensortechnologie. Een student ICT vroeg hoe Kuipers zo ver is gekomen. ‘Om van je droom werkelijkheid te maken moet je kijken welke stappen je moet zetten. Naast motivatie en geduld moet je ook bereid zijn je frustratie te verbijten als iets niet meteen lukt. Frustratietolerantie noem ik dat’, aldus Kuipers. Voor de studenten Smart Technology had Kuipers een duidelijke boodschap: ‘denk out of the box, bedenk totaal nieuwe dingen. Je moet alles uitproberen, zeker ook omdat je vooraf niet weet wat je met nieuwe techniek allemaal kan.’

De dag was het resultaat van een samenwerking tussen Techniekpact, Techniekpunt Gouda, CIV Smart Technology en ID College.

Bron: Civ-smarttechnology.nl