Home

algemeen

Grote knelpunten verwacht voor werkgevers in techniek, zorg en onderwijs

Werkgevers in de techniek, de zorg en het onderwijs zullen de komende jaren moeite hebben om genoeg personeel te vinden. Vooral in de techniek ontstaat een groot tekort, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.

De komende vijf jaar groeit het aantal banen in Nederland naar verwachting met 520.000. Mensen met een hbo- of universitair diploma hebben de beste vooruitzichten op die banen. Vooral voor afgestudeerden in de techniek of zorg ziet de toekomst er goed uit, omdat daar het grootste aantal vacatures wordt verwacht.

Het ROA doet iedere twee jaar een voorspelling over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centraal Planbureau maakt het centrum een inschatting van de economische vraag in verschillende sectoren. De aanbodkant, zoals het aantal studenten dat zich laat opleiden in sectoren, wordt gebaseerd op prognoses van het ministerie van Onderwijs.

Bron: NOS
Klik hier om het hele artikel te lezen. 

Bekijk ook het bericht High labour demand in the technical and healthcare sector van ROA  – Maastricht University.

Uit het rapport: 
- 10 jaar geleden werkte 75% van de jongeren met een MBO-niveau 4 diploma anderhalf jaar na het behalen van het diploma in de techniek. Nu is dat percentage gedaald naar 36%.
- Voor hbo was dat percentage 10 jaar geleden 44% en dat is nu gedaald naar 34%.

Doekle Terpstra bij BNR Nieuwsradio
Maandagochtend 4 december was Doekle Terpstra, aanjager Nationaal Techniekpact te horen over dit onderwerp. Terpstra geeft onder meer aan dat het  goed kan dat technisch geschoolde mensen wel degelijk een technische functie bekleden, maar dat je dat niet zo duidelijk terugziet in de functies waar die mensen terecht komen. "Alle beroepen krijgen steeds meer te maken met techniek. Daar waar het 'weglekt' kan het ook zijn dat jongeren niet zozeer aan het werk zijn in de 'harde techniek', maar dat ze bijvoorbeeld hun technische vaardigheden uitvoeren in de zorg."
Via de website van BNR Nieuwssradio is het fragment terug te luisteren.