Home

kiezen voor techniek

Matthieu uit Apeldoorn wint goud bij Vlaamse STEM Olympiade

Matthieu de Jong, leerling van groep 8 van de Eben Haëzerschool in Apeldoorn, mag zich een jaar lang een van de drie 'grootste jonge technologietalenten van de lage landen' noemen. In december 2017 deed hij mee aan de zevende editie van de Vlaamse STEM Olympiade, een wedstrijd voor kinderen met een passie voor wetenschap en technologie (W&T).

De tienjarige Matthieu had de hoogste score van de klas toen zij meededen aan de voorronde, daarom mocht hij deelnemen aan de finale. Hier moesten alle deelnemers eerst een theoretische proef doen van 32 vragen en daarna vier praktische proeven doen.

Dat Matthieu een voorliefde heeft voor W&T blijkt wel: “Ik vind het leuk om ergens heel goed over na te denken en dat moet bij dit soort proeven wel'', vertelt hij. “Als ik groot ben, dan zou ik wel wetenschapper willen worden.''

Er waren in totaal 48 Belgische en 7 Nederlandse finalisten die meededen aan de Vlaamse STEM Olympiade. Naast de Nederlandse Matthieu won er ook nog iemand uit Oost-Vlaanderen en iemand uit West-Vlaanderen. Alle drie waren zij waren de beste in een theoretische test en vier praktische proeven waarmee hun inzicht in STEM (wetenschap, technologie, ingenieurskunde, wiskunde) werd getest.

Bron: De Stentor
Het hele artikel kunt u hier lezen

ScienceMakers

De vijfde editie van de Vlaamse STEM-Olympiade kende ook een Nederlandse winnaar: Gido van Heeswijk uit Veldhoven. In 2016 is Gido tijdens de tweede editie van het ScienceMakers Awards Gala, samen met ruim 150 andere Nederlandse prijswinnaars, gehuldigd voor zijn bijzondere prestatie.
Tijdens het ScienceMakers Awards Gala worden jaarlijks jonge grootse denkers en doeners uit Nederland gehuldigd voor hun bijzondere prestaties bij één van de vele nationale of internationale wedstrijden op het gebied van wetenschap, technologie en maken.