Home

kiezen voor techniek // PO/VO

Prijzen voor museum Naturalis

Vrijdag 10 november jl. is Naturalis uitgeroepen tot 'Kidsproof museum 2018 Zuid-Holland' tijdens de Museumkids Awards in Hilversum. Minister Ingrid van Engelshoven reikte daar ook de Museumeducatie Prijs uit aan Naturalis voor het project 'Verwonderpaspoort'. 

Naturalis uitgeroepen tot Kidsproof Museum 2018 in de provincie Zuid-Holland! Dank aan alle jonge museuminspecteurs die ons de mooie cijfers gaven! #museuminspecteurs #MuseumkidsAwards pic.twitter.com/yAxRaeuAgr

— Naturalis (@museumnaturalis) 10 november 2017

Museumkids

Museumkids.nl is een online platform van de Museumvereniging voor kinderen tot en met 12 jaar. Doel is kinderen op een speelse manier te laten ervaren wat er in Nederlandse musea te ontdekken is, zowel online als offline.

Kinderen kunnen hier:

  • Musea inspecteren en zo meebepalen wat het meest Kidsproof van Nederland is

  • Informatie vinden en delen met andere kinderen via de inspectierapporten

  • Ideeën opdoen voor een volgend museumbezoek

In iedere provincie wordt de titel Kidsproof aan één museum uitgereikt, daarnaast wordt de titel ook op landelijk niveau vergeven. Alle prijswinnaars zijn hier te bekijken.

Verwonderpaspoort: naar een wereld vol natuur, wetenschap, techniek en duurzaamheid

Het Verwonderpaspoort opent voor Leidse basisschoolkinderen de deur naar een wereld vol natuur, wetenschap, techniek en duurzaamheid. Op www.verwonderpaspoort.nl kunnen leerkrachten en ouders grasduinen in het activiteitenaanbod van elf educatieve instellingen. “In plaats van door foldertjes te moeten bladeren, kunnen we nu doelgericht zoeken”, zegt teamleider Ivonne Keepers van basisschool St. Joseph. “Onze keuzes sluiten daardoor beter aan bij de kinderen en het curriculum. We komen op de site zoveel leuke dingen tegen, dat we er vaker op uit gaan. En dat de kinderen na afloop van elke activiteit toegang krijgen tot een online eiland vol activiteiten, maakt het extra leuk.”

Het Verwonderpaspoort is een samenwerking tussen Leidse scholen en een groot aantal organisaties: Naturalis, Rijksmuseum Boerhaave, Stichting Naar Buiten!, Technolab Leiden, Junior Science Lab, Wetenschapsknooppunt Leiden, Hortus botanicus Leiden, Sterrewacht Leiden, IVN Bewaarde Land, Vereniging Leidse Schooltuinen, NDE Leiden en de pabo van Hogeschool Leiden.
Op initiatief van Yuri Matteman, Hoofd Educatieve Ontwikkeling van Naturalis Biodiversity Center, is in drie jaar tijd een goed lopende samenwerking ontstaan. Het doel is kinderen zowel binnen als buiten school en zowel binnen als buiten schooltijd een samenhangend educatief aanbod op het gebied van natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid (NWTD) aan te bieden.

Dit project draagt bij aan de realisatie van Doel 3 én Doel 1 van het Techniekpact: 'Versterken van publiek-private samenwerkingen in primair en voortgezet onderwijs' en 'Basisscholen bieden in 2020 structureel W&T aan'

Het Verwonderpaspoort is mede mogelijk gemaakt door een startfinanciering door de Gemeente Leiden, het Mondriaanfonds en het Kiezen voor Technologie Innovatieprogramma.

Meer weten over het Verwonderpaspoort? Lees dan hier verder.