Home

kiezen voor techniek // leren in de techniek // MBO // VMBO // Zuidwest

Zeeuws Centrum voor Toptechniek opent binnenkort haar deuren

In Zeeuws-Vlaanderen hebben onderwijs, overheid en bedrijfsleven de handen ineen geslagen. Deze krachtenbundeling maakt het mogelijk om na de zomervakantie de deuren te openen van het Centrum voor Toptechniek. Drie middelbare scholen met technische vmbo-opleidingen zijn de samenwerking aangegaan met een mbo-school, het bedrijfsleven, de provincie, de Zeeuws-Vlaamse gemeenten.

De middelbare scholen het Zwin College in Oostburg, De Rede in Terneuzen en het Reynaert College in Hulst, hebben hun krachten gebundeld. ”Maar”, stelt Piet de Witte van het Reynaert College en De Rede zich bescheiden op, “wij hadden dit als scholen alleen nooit voor elkaar gekregen.”
Het bedrijfsleven, waaronder Dow Terneuzen dat bij het vijftigjarig bestaan in 2015 een jubileumcadeau gaf van een half miljoen, heeft fors bijgedragen. De provincie, de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en mbo-school Scalda doen financieel ook volop mee.

Lees verder op de website van de Persgroep Nederland, regio Zeeuws Vlaanderen.

Investeren in vmbo van belang

Deze publiek-private samenwerking onderstreept onder meer het belang om te investeren in technische vmbo-opleidingen. Want terwijl bedrijven schreeuwen om vakmensen, daalt de instroom in het technisch vmbo. Ook zijn goede docenten schaars en krijgen scholen nauwelijks steun van de overheid om in nieuw lesmateriaal te investeren. Betrokken organisaties luiden de noodklok. Zo is te lezen in het Financieele Dagblad.

Techniekpact Zeeland

De komende jaren groeit het tekort aan technische vakmensen op de Zeeuwse arbeidsmarkt. Hoe zorg je ervoor dat er in Zeeland voldoende technisch gekwalificeerde arbeidskrachten blijven voor de vraag van het bedrijfsleven? Op deze vragen beoogt het Techniekpact Zeeland antwoord te geven: binnen het pact worden activiteiten benoemd om kiezen voor, leren en werken in wetenschap en techniek te stimuleren.