Home

Noord

Innovatief onderwijs in VO-HO Netwerk Noord

In VO-HO Netwerk Noord werken docenten van 35 middelbare scholen en onderzoekers van het noordelijke hoger onderwijs samen aan het professionaliseren van onderwijs en de aansluiting tussen voortgezet onderwijs en bèta/techniekopleidingen.

Bijzondere bedrijfsDOT
De docenten in het netwerk brengen het werk van nu, zoals in de sectoren energie, voeding of ict naar de klas. Dat doen docenten bijvoorbeeld via bedrijfsbezoeken bij onder meer Gasunie, Philips en FrieslandCampina. In Docent Ontwikkel Teams (DOT’s) werken de docenten dat samen met andere deskundigen uit tot uitdagend onderwijs.

Een prachtige kans om innovatieve werkwijzen in bedrijven te vertalen naar de klas ligt op het gebied van de digitale fabricage en maker education: zelf onderzoeken, ontwerpen én maken. Netwerk Noord heeft daarom samen met de noordelijke FabLabs (FabLab Groningen en Frysklab) een bedrijfsDOT opgezet. Het FabLab is hierbij schakel tussen bedrijf, school én hoger onderwijs. Een Fablab is een kenniscentrum en digitale ontwerp- en maakplek met machines zoals 3D printers en lasersnijders.

3D printen en digitale fabricage
Startpunt van het DOT is de 3Ducation Hub, een samenwerking tussen Science LinX (Rijksuniversiteit Groningen) en FabLab om 3D printen en digitale fabricage in onderzoek en onderwijs te faciliteren. Via deze hub zijn ideeën van onderzoekers, studenten en leerlingen verzameld. De beste ideeën zijn geprint en tentoongesteld in de Science LinX expositie Future Proof over beroepen van de toekomst en de rol van wetenschap(pers) hierin. De expositie heeft op verschillende festivals gestaan, o.a. de Nacht van Kunst en Wetenschap en de Groninger Researchers' Night.

Dit schooljaar gaat de bedrijfsDOT door met het ontwikkelen van lessen over zowel de technologie van digitale fabricage als 21ste -eeuwse vaardigheden zoals creativiteit, samenwerken en digitale geletterdheid. Het onderwijs is gericht op zelf ontwerpen en maken, en het delen van de werkwijzen - wat de innovatie enorm versnelt.

Bron: www.rug.nl/sciencelinx/docenten/