Home

Nieuwsbrief // werken in de techniek

Installatiebranche vindt vrouw

Via het traject ‘Branche zoekt vrouw’ maakte Carmen Gebhard de overstap naar de installatiebranche. Nu werkt ze alweer een jaar bij Herestein Installatietechniek. Directeur Bennie Burgers: "Ze draait haar hand nergens voor om."

Eigenlijk kwam monteur Carmen Gebhard op een vrij omslachtige manier bij het Arnhemse Herestein Installatietechniek terecht. "Mijn vrouw vertelde mij dat ze op de sportschool een dame had gesproken die een opleiding deed bij InstallatieWerk in Didam om de basis van het vak te leren", vertelt directeur Bennie Burgers. "Dat zag ik meteen als buitenkansje, want ik wilde graag vrouwen in dienst nemen op de werkvloer. De mannenwereld is vrij hard. Vrouwen kunnen de scherpe randjes eraf halen. Nu Carmen bij ons werkt, merk ik dat ook in de praktijk. Vooral aan het taalgebruik: als zij in de buurt is, denken de mannen wel drie keer na voor ze iets uitkramen. Het zorgt ook voor een andere groepsdynamiek. Mijn medewerkers zijn echte mannetjes die indruk willen maken op de vrouwtjes. Maar uiteindelijk is het gewoon een gezellig team."

Kennismaken met het vak
Gebhard volgde de basiscursus in Didam in het kader van het traject 'Branche zoekt vrouw'. Een mooie kans voor haar om kennis te maken met het vak en te beslissen of ze de overstap als zij-instromer wilde maken: "Hiervoor werkte ik als assistent in het onderwijs, maar daar werd ik niet gelukkig van. Ik ging dus op zoek naar iets anders. Ik kreeg nog een kantoorbaan aangeboden, maar van de hele dag achter de computer zitten val ik letterlijk in slaap.  Toen kwam ik de flyer van 'Branche zoekt vrouw' tegen. Het was me niet meteen duidelijk wat het precies inhield, maar het trok me wel en ik besloot naar de informatiebijeenkomst te gaan. Daarna volgden competentietests en kennismaking om van beide kanten te kijken of het bevalt. Uiteindelijk moest ik kiezen tussen elektro- en installatietechniek. Ik denk dat ik met installatie absoluut de goede keuze gemaakt heb."

Meteen enthousiast
Het opleidingstraject van 'Branche zoekt vrouw' gaf Gebhard voldoende basis om aan de slag te kunnen bij Herestein. Burgers: "Ze had wat kleine klussen gedaan, zoals een douchemengkraan installeren en een afvoer repareren. Toen ze me daar de reportages van liet zien, was ik meteen enthousiast. Daarom heb ik haar aangeboden om hier te komen werken en ondertussen een BBL-monteursopleiding te volgen." Gebhard stemde graag in: "Na de basisopleiding van drie maanden heb je echt nog wel meer scholing nodig. Installatietechniek is een gigantisch breed vak." Inmiddels werkt ze ongeveer een jaar bij Herestein en zit daarmee op de helft van de tweejarige opleiding.

Lekker meedraaien in de groep
In het begin liep Gebhard mee met de andere monteurs: "Ik moest wel even wennen aan de mannenwereld. Bij lomp gedrag kon ik soms dichtklappen. Dat heeft ook te maken met karakters. Niet iedereen heeft het bijvoorbeeld in zich om zijn ervaring geduldig aan een ander over te dragen. Maar gelukkig doet het merendeel dat wel. Uiteindelijk heb ik ook een periode met een vaste collega gewerkt die daar heel goed in was. En inmiddels heb ik mijn eigen bus en werk ik zelfstandig." Burgers: "Als het nodig is, kruipt Carmen ook onder de vloer om een vieze riolering te vervangen. Dat heb ik zelf gezien. Ze draait haar hand nergens voor om. Ze krijgt dan ook geen voorkeursbehandeling. Ze is gewoon één van de monteurs en draait lekker mee in de groep."

Blije klanten
Gebhard doet haar werk met veel plezier: "Ik vind het klantcontact het leukst. Bij Herestein doen we veel voor Volkshuisvesting en woningcorporaties in Arnhem. Daardoor kom ik over de vloer bij mensen uit veel verschillende culturen. Negen van de tien keer word ik super ontvangen. Als ik zie hoe blij mensen zijn omdat ik hun probleem opgelost heb, ga ik zelf ook blij weg. Laatst kon ik zelfs een installatie repareren terwijl een ervaren monteur hem al afgekeurd had. Dat vind ik geweldig. Het werk is ook heel divers: kranen installeren, toiletten repareren, noem maar op. Natuurlijk zijn er dingen die ik nog wel lastig vind, zoals radiators en cv-ketels installeren. Dat komt ook niet elke dag terug. En hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Een toiletpot kan ik inmiddels prima zelf neerzetten."

Zij-instromers: goede mentaliteit
Zij-instromers als Gebhard zijn heel belangrijk voor Herestein, benadrukt Burgers. "Ik heb er de laatste twee maanden wel acht of negen aangenomen. Het mooie is: zij willen heel graag en hebben een goede mentaliteit. Omdat ze al wat ouder zijn, zijn de wilde haren er wel af. Jongens die net van het mbo komen, zijn vaak nog druk met stappen in het weekend en dergelijke. Zij-instromers zijn over het algemeen serieuzer. Zij begrijpen dat de schoorsteen wel moet blijven roken en hebben bijvoorbeeld al kinderen waar ze voor moeten zorgen. Ze doen hun werk goed en hebben aan een half woord genoeg."

Multicultureel bedrijf: leuke mix
Veel zij-instromers zijn autochtoon en hebben in hun land van herkomst een andere baan gehad. Burgers: "Wij zijn een multicultureel bedrijf. We hebben medewerkers uit bijvoorbeeld Syrië, Marokko, Irak en Duitsland. Soms levert dat wel een taalbarrière op, bijvoorbeeld bij een van onze Syrische medewerkers. Maar dan helpen anderen met Arabische achtergrond hem als tolk. Het heeft ook voordelen. Ook onze klanten komen vaak uit andere culturen. Dan helpt het als een monteur die cultuur kent. Bovendien vind ik die diversiteit mooi. We hebben een fijn team met een leuke, goede mix. Vrouwen voegen daar nog weer een extra element aan toe."

Vrouwen: stap zeker over
Vrouwen die een overstap naar de techniek overwegen, moeten dat zeker doen, adviseert Gebhard. "Wees je er wel bewust van dat je er veel tijd en energie in moet investeren. Je moet doorzetten en stevig in je schoenen staan. Wat dat betreft ben ik blij dat ik kan terugvallen op een vaste collega waarvan ik weet dat hij me graag wil helpen. Dat geeft zelfvertrouwen. Verder vind ik het een geweldig vak. Het is jammer dat ik dat niet eerder ontdekt heb. Ik zou het heel gezellig vinden om nog een paar vrouwelijke collega’s te hebben. Ik denk dat het ook voordelig is voor de branche als er meer vrouwen komen werken. Wij kijken toch anders naar een probleem. Vrouwen zijn bijvoorbeeld vaak secuurder."

Meedoen met Branche zoekt vrouw?

Vrouwen die geïnteresseerd zijn in techniek en het leuk lijkt om net als Carmen Gebhardin de installatietechniek aan het werk te gaan, kunnen ook meedoen aan het traject ‘Branche zoekt vrouw’. In drie maanden tijd ervaren ze of de branche echt bij hen past en leren ze alles wat ze nodig hebben om aan de slag te gaan bij een installatiebedrijf. Meer weten? Bel 0800-6061 of mail naar servicepunt@otib.nl.

‘Branche zoekt vrouw’ is een gezamenlijk initiatief van OTIB, Techniek Nederland en sociale partners. Werkgevers Servicepunten in verschillende regio’s doen enthousiast mee en datzelfde geldt voor opleiders als InstallatieWerk en Goflex.