Home

kiezen voor techniek // Oost // PO/VO

Kinderen leren digitaal programmeren met Microbits

Hoe leer je kinderen op jonge leeftijd al programmeren? Microchipmaker NXP heeft hier iets op gevonden: de Microbit. Een microcomputerje waarmee kinderen op een speelse manier leren wat programmeren is. De Appelhof in Druten is een van de basisscholen die de Microbit inzet. Gedeputeerde Peter Kerris nam donderdag 9 januari 2020 een kijkje.

Digitale Toekomst

Met de microbit maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met programmeren en vergroten ze hun digitale kennis.

Peter Kerris: “Dat is hard nodig, want naast goed kunnen lezen, schrijven en rekenen is het kunnen programmeren voor veel beroepen van de toekomst een vereiste. Met de Microbit maken we kinderen klaar voor een digitale toekomst.”

Initiatief van NXP

Ondernemen is vooruitzien. Daarom ontwikkelde chipproducent NXP samen met Provincie Gelderland, Stichting Samenwerkende Techniek Centra Rijk van Nijmegen, Fontys Leraren Opleiding Tilburg en Stichting DevLab Academy een microcomputer om leraren te helpen met computeronderwijs.

Tastbaar en toegankelijk

Martijn van der Linden (NXP): “De Microbit maakt de technologie tastbaar en toegankelijk. Maar belangrijker nog: de kinderen leren vraagstukken in logische stappen op te knippen, zodat een computer of robot er mee aan de slag kan.”

Electronische dobbelsteen

Directeur Marja Derks (De Appelhof): “We werken inmiddels al een tijdje met de microbits. De kleine computertjes kunnen van alles aansturen. Het is leuk, want je kunt alles aan- en uitzetten, laten bewegen en geluid laten maken. Zo kunnen de kinderen eenvoudig een stappenteller maken of een elektronische dobbelsteen.”
De Microbit is ontwikkeld met steun van het programma Onderwijs & Arbeidsmarkt van de provincie Gelderland. Lees verder op de website van Samenwerkende Techniekcentra Rijk van Nijmegen (STRvN).

Bron: Provincie Gelderland