Home

algemeen

Lightyear One presenteert elektrische gezinsauto

Op dinsdag 25 juni heeft Nederlandse autobouwer Lightyear One de eerste gezinsauto op zonne-energie gepresenteerd in TheaterHangaar in Katwijk. Het dak en de motorkap van voertuig, die een actieradius heeft van 725 kilometer, zijn voorzien van zonnepanelen.

‘Dit moment is het begin van een nieuw tijdperk in mobiliteit’, aldus Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear. ‘We hebben twee jaar lang hard toegewerkt naar deze mijlpaal. Dit is een gigantische stap op weg naar onze missie om schone mobiliteit beschikbaar te maken voor iedereen.’

Lightyear werd opgericht in 2016 door alumni van Solar Team Eindhoven, die de Bridgestone World Solar Challenge wonnen in 2013, 2015 en 2017. Eerder dit jaar ontving het bedrijf 2,5 miljoen euro financiering van de Europese Unie (EU) via het Horizon 2020-programma. Het is een van de 17 midden- en kleinbedrijven waarin de EU investeert.

De auto die het bedrijf nu gepresenteerd heeft, is volgens Hoefsloot ultra-efficiënt. ‘Daardoor kun je een afstand van 725 kilometer rijden met een relatief kleine batterij. Daarnaast laadt de batterij zichzelf op met behulp van zonne-energie, waarmee je tot wel 20.000 kilometer per jaar kunt laden. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om te laden, want je kunt langere afstanden afleggen met dezelfde energie. Ook kun je gebruikmaken van gewone stopcontacten; met een gewone 230-volt-stekker kun je tot 400 kilometer per nacht laden.

Bron: Solar magazine.
Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas, Els Stultiens
Lees het hele bericht op de website.

Inspiratie voor nieuwe generatie doeners en denkers
Lex Hoefsloot is ook een grote inspiratiebron voor het jong en innovatief talent van Nederland. Tijdens ScienceMakers Awards 2018 - waar ruim 140 jongeren (10-18 jaar) gehuldigd zijn voor hun bijzondere prestatie op het gebied van wetenschap, technologie en maken – vertelde hij zijn bijzondere verhaal over hoe hij zijn eigen start-up begon en de eerste auto op zonne-energie ontwikkelde.