Home

kiezen voor techniek // VMBO

Maakdagen Vakkanjers vol aan de gang

Scholieren worden warm gemaakt voor techniek

Leerlingen van vmbo-scholen door het hele land zijn inmiddels fanatiek ‘aan het maken geslagen’ in het kader van Vakkanjer Scout. Neem bijvoorbeeld de leerlingen van negen middelbare scholen uit West-Brabant en Zeeland. Zij zijn op donderdag 24 januari 2019 in het technieklokaal van ’t Ravelijn in Steenbergen aan de slag gegaan met het maken van een eigentijds monument.

Dit jaar is de opdrachtgever van de Vakkanjer challenge namelijk het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Deze organisatie heeft de leerlingen de taak gegeven hun kijk op het begrip vrijheid te verbeelden. De kans bestaat dat het monument van de winnaar in het groot wordt gemaakt.

De challenge start met een inspiratieles in de klas waar de leerlingen brainstormen over het thema vrijheid. In teams bedenken ze een ontwerp. Online kan er gestemd worden op het beste idee en de schoolwinnaar mag met hulp van professionele productontwerpers hun idee tot uitvoering brengen. Dit doen ze tijdens de maakdagen.

“Op ‘t Ravelijn vinden de zogeheten ‘maakdagen’ plaats”, aldus Sonja van Amerongen van Vakkanjers. In groepjes van drie à vier leerlingen zijn eerste jaar vmbo’ers van negen scholen aan de slag gegaan. De regionale maakdagen vinden momenteel plaats door het gehele land.

Vakkanjers is in het leven geroepen om leerlingen warm te maken voor een baan in de techniek. “Het is de sector waar de personeelsnood het hoogst is”, zegt Van Amerongen. Docent Jan Oudesluijs van ‘t Ravelijn ziet dat programma’s als Vakkanjers succesvol zijn. “We zien een toename van het aantal leerlingen naar technische vervolgstudies.”

Hieronder: scholieren aan de slag in het technieklokaal van 't Ravelijn
Tekst loopt door onder foto's

   

Maken en moderne techniek
De 13-jarige Chosen Koroma legt uit dat haar groepje een oorlogsmonument gaat maken dat een verhaal vertelt. “Als je straks een slinger aan het rad geeft, vertellen de poppetjes over de oorlog”, vertelt het meisje. Ze vindt het leuk om in groepsverband met techniek bezig te zijn. “Het wedstrijdelement maakt het extra uitdagend, ik weet nog niet of ik ook echt de techniek in wil.”

Bij het maken van het monument komt van alles kijken. Zo moeten de leerlingen het rad met een lasersnijder uitsnijden. De organisatie van Vakkanjers heeft de apparatuur meegenomen en opgesteld in het technieklokaal van de Steenbergse school.

Normaal vinden de voorrondes van Vakkanjers bij een van de FabLabs plaats, openbare werkplekken waar je aan de slag kunt met de nieuwste technieken zoals 3d-printers en lasersnijders. Niek Schrauwen van het Da Vinci College in Roosendaal vindt het prachtig, die moderne techniek. Hij weet het zeker en wil de techniek in.

Bron: BN De Stem, het hele artikel is op deze website te lezen.
Ook op
kijkopsteenbergen.nl is een verslag van de dag te vinden.

Nationale competitie
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever. Dit schooljaar is dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In het kader van 75 jaar vrijheid, laat het comité de leerlingen een eigentijds monument ontwikkelen dat vrijheid een nieuwe dimensie geeft.

Vakkanjers kent een doorlopende lijn van vmbo tot mbo. Jongens en meisjes kunnen hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen als Vakkanjer Scout (1 vmbo), Explorer (2+3 vmbo), Pioneer (3+4 vmbo – nu ook voor D&P) en Navigator (mbo).

Dit schooljaar doet een recordaantal van ruim 7.000 leerlingen mee aan de verschillende Vakkanjer challenges. Met Vakkanjer Scout doen 105 vmbo-scholen mee, met Explorer zo’n 30, Pioneer zo’n 34 en Navigator zo’n 10 deelnemende scholen.

Zij strijden in zes regionale finales, die plaatsvinden van 4 t/m 18 maart a.s., tegen elkaar om een plek te bemachtigen voor de landelijke finaledag die plaatsvindt op donderdag 13 juni 2019 tijdens het event Vakkanjers LIVE.

Meer weten?
Op de website www.vakkanjers.nl is alle informatie te vinden over deze wedstrijd voor vmbo’ers en mbo’ers. Ga naar www.vakkanjers.nl/live om meer te weten te komen over de landelijke finaledag tijdens Vakkanjers LIVE.

Impressie van maakdagen tot nu toe: