17 februari 2022

Digitale Academie Noord-Nederland van start

Sinds 24 januari kunnen alle inwoners uit de drie Noordelijke provincies terecht op de Digitale Academie Noord-Nederland (dann.nl). De Digitale Academie is het platform waar alle opleidingen digitale vaardigheden uit het Noorden samenkomen. Voor alle inwoners is er, ongeacht voorkennis en opleidingsniveau, een passende opleiding te vinden. Iedereen krijgt de kans om digitaal vaardig te worden, zowel online als fysiek.

Noodzaak van digitalisering

IT en digitalisering worden steeds belangrijker in het dagelijks leven en zijn in veel sectoren onderdeel geworden van de primaire bedrijfsprocessen. Door het oprichten van de Digitale Academie Noord-Nederland kunnen inwoners zich een leven lang digitaal blijven ontwikkelen. Met de Digitale Academie wordt eveneens een bijdrage geleverd aan de doelstelling van de Digital Literacy Coalition om Groningen in 2025 de meest digitaal geletterde stad en provincie van Nederland te maken.

Initiatiefnemer IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, werkt samen met Biblionet Groningen, Noorderpoort, Rijksuniversiteit Groningen aan het realiseren van deze maatschappelijke ambities. Naast de inzet van deze partijen wordt het platform mogelijk gemaakt middels steun van Nationaal Programma Groningen.

dann.nl

Bij de Digitale Academie Noord-Nederland (dann.nl) staan alle opleidingen digitale vaardigheden op één plek. Naast online trainingen is in eerste instantie het opleidingsaanbod in Groningen in kaart gebracht. Binnenkort wordt ook het formele en informele aanbod in Friesland en Drenthe ontsloten. Inwoners kunnen via verschillende wegen inzicht krijgen en ontdekken welke opleiding passend is en hun vaardigheden vergroten. Voor digitaal laaggeletterden zijn bijvoorbeeld de bibliotheken in Groningen de plek om fysiek informatie op te doen over de mogelijkheden en de eerste stappen te zetten in de digitale wereld. Met het aanmaken van een account wordt toegang verschaft tot een eigen Digitale Academie. Door het beantwoorden van een interactieve vragenlijst worden gebruikers gekoppeld aan persoonlijk aanbod. Inwoners kunnen ook rechtstreeks naar het aanbod en zelf op zoek naar een traject.

Het aanbod is afkomstig van verschillende kennisinstellingen, stichtingen, bibliotheken en commerciële aanbieders. Opleidingen worden continu toegevoegd en bestaan uit online en fysiek georganiseerde trajecten. Door het complete aanbod kunnen gebruikers een weloverwogen beslissing nemen en wordt er een doorgaande leerlijn geboden waarop alle inwoners kunnen aansluiten.