28 november 2024

Expositie mboin2030: hoe het mbo zich voorbereidt op de toekomst

In de entreehal van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is sinds 7 november de expositie mboin2030 te zien. Deze tentoonstelling biedt een inspirerende blik op de toekomst van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het laat zien hoe innovatie en samenwerking het mbo in 2030 flexibel, gepersonaliseerd en beter afgestemd op de arbeidsmarkt kunnen maken.

De expositie maakt deel uit van mboin2030, een programma dat in 2019 werd gelanceerd om het mbo voor te bereiden op de toekomst. Het Ministerie van OCW koos voor de Open Aanpak, een manier van werken waarbij scholen, bedrijven en andere betrokkenen samen innovatieve ideeën ontwikkelen en testen. Dit proces omvatte workshops, werkgroepen en praktijkproeven, waarin nieuwe werkwijzen werden uitgetest. Het doel is niet alleen het onderwijs te veranderen, maar een solide basis te leggen voor een mbo waarin studenten zelf hun leerroute bepalen, vaardigheden flexibel kunnen laten erkennen en docenten een begeleidende rol spelen.

De student centraal
Een belangrijk aspect van de expositie is de focus op de ervaringen van mbo-studenten. Zij delen hoe vernieuwende vormen van leren hen hebben geholpen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling. Studenten werkten samen met kunstenaars en social designers om hun ervaringen en ideeën zichtbaar te maken.

Bezoekers zien voorbeelden van hoe studenten actief betrokken worden bij hun leerproces, bijvoorbeeld via projectmatig werken of het opstellen van een persoonlijk portfolio. Deze aanpak biedt studenten niet alleen de kans om vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om hun eigen talenten te ontdekken en in te zetten.

Praktijkvoorbeelden van vernieuwing
De expositie toont diverse voorbeelden waarin studenten een actieve rol spelen. Zo vertelt een student van het ROC van Amsterdam hoe zij zonder traditioneel examen haar opleiding afrondde met een portfolio, dat ook buiten de school waarde heeft. Een andere student deelt haar ervaring met het ontwikkelen van een regionaal ecosysteem, en weer een ander vertelt over de innovatieve beoordelingsmethode ‘dialogisch valideren’, waarbij reflectie en gesprek centraal staan. Opleidingscoördinator Mirelle van Beers van SintLucas vertelt hoe praktijkervaringen studenten nieuwe kansen bieden: 'De voormalige dropouts zijn nu onze beste leerlingen. Deze voorbeelden tonen hoe vernieuwende onderwijsmethoden bijdragen aan de groei en motivatie van studenten.'

Video gemaakt voor de expositie MBOin2030 door Beeldkrakers.

Vier pijlers van vernieuwing

De vernieuwing binnen het mbo richt zich op vier belangrijke thema’s:

  1. Gepersonaliseerd leren – Elk leertraject is op maat, met een belangrijke rol voor de student zelf.
  2. Dialogisch valideren – Vaardigheden en kennis worden erkend via dialoog en reflectie, ook buiten de traditionele leerroutes.
  3. Regionale ecosystemen – Samenwerking met bedrijven zorgt voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.
  4. Nieuwe rol voor de docent – Docenten zijn meer coaches en begeleiders dan traditionele lesgevers.