27 oktober 2022

‘Iets om over na te denken wanneer je millennials binnen wilt halen’

Column

Als meer dan fulltime werkende vrouw durf ik deze column wel te schrijven. Want in het algemeen vind ik dat vrouwen er veel slimmer aan doen om fulltime te werken. Ik citeer dan vaak Michelle Obama die schreef dat parttime werken vragen is om moeilijkheden.

Zij zei over parttime werken: ‘Meestal doe je een baan van 40 uur in 28 uren en doe je het volledige huishouden (ook een fulltime baan) ook nog eens in parttime tijd. Niet erg handig!’. In deze column blijf ik wat dichter bij de Nederlandse gewoonte van parttime werken. En beste lezer, niet alleen de Nederlandse vrouw werkt parttime! Sinds de millennials op de arbeidsmarkt zijn, werken ook veel meer mannen parttime. Levensvreugde en werkplezier worden steeds belangrijker. En fulltime werken is daarbij niet meer een ultiem doel. Ook de 60-plusser werkt tegenwoordig vaak parttime en bouwt zo rustig af richting zijn of haar pensioen.

De afgelopen weken ging het in het nieuws veel over de parttime-trends. Ze worden gezien als bedreigingen voor de huidige arbeidsmarkt. Door fulltime werken te gaan belonen zou dit tij gekeerd en het probleem deels opgelost kunnen worden.
Ja, meer fulltimers op de arbeidsmarkt zal zeker een positieve bijdrage leveren aan het tekort, maar het lijkt mij niet verstandig om alles daar aan op te hangen. De keuzes die generaties Y, Z en Alpha maken zijn anders dan generaties voor hen. Het gaat hen niet om inkomen, status, bestaanszekerheid of hard werken. In tegenstelling tot hun voorgangers is het hebben van een 9-tot-5-baan voor millennials geen doel op zich. Deze groep is juist op zoek naar betekenisvol werk dat een positieve impact heeft op hun eigen omgeving of op de wereld. Ik zou zeggen werkgevers speel juist daarop in!

Door parttime werken mogelijk te maken, als normaal te beschouwen en onderdeel te maken van de bedrijfscultuur is er bij een flink aantal sectoren nog flinke winst te behalen. Zo ook bij de sector techniek. Wil je toekomstige generaties - zowel mannen als vrouwen - aan je binden, dan is het ontzettend belangrijk om daar over na te gaan denken. En is parttime nog een stap te ver, zet dan een eerste stap met flexibele werktijden en thuiswerkopties. En zegt nu niet: ‘dat is bij ons niet mogelijk’, want zelfs in het onderwijs is het gelukt! Elke functie kent ook administratieve taken of overleguren die prima flexibel kunnen. Een mooie uitdaging om de millennials en opvolgende generaties ook aan de sector te blijven verbinden!

Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact