26 mei 2020

Toekomstbestendig innoveren vanuit de praktijk

Onder de noemer Techniekcoalitie Limburg krijgen Limburgse ondernemers en hun teams hulp op maat. De provincie Limburg ondersteunt de coalitiepartijen met subsidie om de verbinding te maken naar de Limburgse arbeidsmarktregio’s en het onderwijs. Peter Deckers en zijn compagnon Frank Heijckers van Maintenanz maken gebruik van het 40 uur-adviestraject dat de coalitie aanbiedt. Zij ontwikkelden een applicatie voor de installatiebranche. De Techniekcoalitie Limburg helpt om die applicatie toegankelijk te maken voor de hele branche. Aan het woord zijn Frank Heijckers en Thijs Janssen van Maintenanz en Pim van Dorp die het traject vanuit Techniekcoalitie Limburg begeleidt.

 

Techniekcoalitie Limburg werkt op verschillende manieren om organisaties en hun teams toekomstbestendig te maken, onder meer door ondernemers 40 uur-adviestrajecten te bieden (meer over de andere vormen van ondersteuning in het kader). "We zijn ongeveer halverwege met het ondersteuningstraject van de Techniekcoalitie Limburg", vertelt Frank Heijckers. "Van de 40-uur begeleiding hebben we nu ongeveer 22 uur gebruikt. De samenwerking is tot nu toe erg goed, we hebben een duidelijke klik met de adviseurs Pim van Dorp en Paul van Enckevort en zij helpen ons enorm in het contact met stakeholders." Pim van Dorp: "Maintenanz heeft een applicatie die ook andere bedrijven in de branche helpt om toekomstbestendig te worden, en sluit dus goed aan bij de doelstelling van Techniekcoalitie Limburg."

Over Techniekcoalitie Limburg

Techniekcoalitie Limburg steunt technische ondernemingen op een praktische manier bij het voorbereiden van hun team en mensen op de uitdagingen van morgen. Ieder individu heeft een eigen ontwikkelbehoefte en elk bedrijf heeft weer een ander vraagstuk. Om die reden levert de Techniekcoalitie Limburg maatwerk. Gericht op wat vandaag en morgen nodig is. Naast de 40 uur-adviestrajecten zoals dat van Maintenanz zijn dat bijvoorbeeld ook allerlei vormen van opleiding en bijscholing van medewerkers, ook en juist nu. In de huidige coronatijd helpt de coalitie werknemers en werkgevers om de weg te vinden naar de online modules van oZone die nu gratis ter beschikking worden gesteld. En laten ze voorbeelden zien van hoe ondernemers met behulp van oZone of werkplekleren kennis in hun eigen bedrijf kunnen borgen. Ook richt de Techniekcoalitie Limburg zich op mensen die zich oriënteren op een baan binnen een van de technische branches en zorgt de coalitie ervoor dat er hybride techniekopleiders komen.  De Techniekcoalitie zet haar eigen netwerk van bedrijvenbezoekers, kennis en scholingsregelingen in maar versterkt dit ook door samenwerken met FNV Metaal namens de vakbonden en met de Limburgse partners zoals de arbeidsmarktregio’s, MBO/HBO scholen en Limburgse initiatieven die zich richten op een leven lang ontwikkelen zoals het LEO.  Meer voorbeeldcases en informatie over de projecten van de Techniekcoalitie Limburg op techniekcoalitielimburg.nl daar is ook een whitepaper te downloaden met tips in de coronatijd.

Gasketelwet

"Peter Deckers, mijn compagnon, is al 35 jaar werkzaam in de installatiebranche en is in 1996 een eigen installatiebedrijf gestart in Nederland en in België", gaat Heijckers verder. "In 2017 startte hij met zijn servicemonteur Thijs Janssen het service- en onderhoudsbedrijf DCI. In België is al meer dan 10 jaar een certificering nodig om onderhoudswerkzaamheden te mogen uitvoeren aan cv-ketels. Om dit werk eenvoudiger te maken begon Deckers met de ontwikkeling van een applicatie. Uiteindelijk heeft dit tot de tool rookgasmeting van Maintenanz geleid. De Gasketelwet die 1 juli ingaat, verplicht ook Nederlandse bedrijven en personen die werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen, zoals cv-ketels om een CO-certificering te hebben. Onze tool helpt bij registratie, afmelden en opvolging van periodiek onderhoud volgens de nieuwe CO-certificering. Een monteur kan met de tool snel en eenvoudig een rapport opstellen waarin hij aantoont of de ketel goed en veilig functioneert." Thijs Janssen voegt toe: "Bij het ontwikkelen van de applicatie is mijn werk als servicemonteur meegenomen. Door de app in de praktijk te evalueren konden we die optimaliseren. Voor mij persoonlijk is het heel waardevol om de ervaringen op de werkvloer te vertalen naar een app die ook voor andere collega’s in de branche logisch en praktisch in elkaar zit. Je leert op een andere manier kijken naar en meedenken over de techniek dan je gewend bent."

Nieuwe competenties

De komende CO-certificering vanuit de Gasketelwet gaat heel wat betekenen voor de branche, zoveel is duidelijk. Pim van Dorp: "Installateurs moeten een bijscholingscursus volgen en een pittig examen doen om de vereiste certificering te behalen. Dat kan een fikse uitdaging zijn en betekent voor veel bedrijven en monteurs dat nieuwe competenties nodig zijn. De app van Maintenanz vergroot dus niet alleen het gemak van monteurs maar geeft vooral ook een extra check dat ze de werkzaamheden in lijn met de nieuwe wetgeving hebben uitgevoerd. Samen met Maintenanz maken we de verbinding naar andere ondernemers, de Limburgse arbeidsmarktregio’s en het onderwijs. Zodat meer bedrijven en studenten ervan profiteren." "Precies", beaamt Frank Heijckers. "De testfase is voorbij. Installateurs maken al gebruik van de tool en ook studenten doen er ervaring mee op. Nu willen we de app breder beschikbaar maken, zodat ook anderen in de branche ervan profiteren. De Techniekcoalitie Limburg is onderdeel van een netwerk. Dat netwerk en de begeleiding die Pim van Dorp en Paul van Enckevort bieden, helpt in het vormen van de juiste marketingstrategie voor onze branche."

Innovatietips

Welke tips heeft Frank Heijckers voor andere technische bedrijven die willen innoveren? ‘In onze branche is innovatie nodig, maar veel bedrijven en zeker zelfstandige installateurs vinden het ook moeilijk. Vaak hebben ze het ook te druk en is er nauwelijks tijd voor andere zaken. Nieuwe wetgeving zoals de aankomende Gasketelwet zien ze vooral als onnodig en lastig. Maar de wetgeving is ook een kans om je te onderscheiden als vakman, je moet vooral naar de voordelen kijken vind ik. In het najaar lanceert de overheid bovendien een campagne om consumenten bewust te maken van het belang van toestelonderhoud. Wat mij betreft is innovatie en technologische voorsprong simpelweg noodzakelijk voor de continuïteit van je bedrijf. De Maintenanz-app maakt het leven van monteurs en installateurs een stuk eenvoudiger én draagt bij aan de continuïteit van hun bedrijf.’’