20 december 2022

Verleiden begint al in de poppenhoek

Column

Meer mensen opleiden in de techniek; een hot issue. De reden: de alsmaar oplopende arbeidsmarkttekorten en teruglopende studentenaantallen in de technische opleidingen. Alles moet uit de kast, die student moet naar de techniek. Ik begrijp en ondersteun dat natuurlijk van harte, alleen blijft wel de vraag hoe?

We blijven maar in die cirkel denken van meer dwang, minder keuzevrijheid. Ik geloof daar niet in. Elke jongere die net wat zicht begint te krijgen op zijn/haar eigen talent kiest bij de voordeur van het mbo, de hogeschool of de universiteit niet met het hoofd maar met het hart. Hoe hard we ook ons best doen, daar is mijns inziens geen kruid tegen gewassen. Het tienerbrein, eigenwijs en leeft in het nu, trekt zich bij voorkeur niks aan van goedbedoelde adviezen van ouders en onderwijs. Was dat bij u vroeger anders?

Gelukkig ontdekken we ook dat verleiden misschien wel een betere strategie is. Volgens mij is verleiden iets wat al in de poppenhoek moet starten. Ik ben er heilig van overtuigd dat kennismaken met de techniek, uit onverwachte hoek in aanraking komen met techniek, het enige is wat echt zoden aan de dijk kan zetten. We moeten veel meer denken in cross-overs. Bij de laatste open dag bij Deltion liep er één van onze verpleegkunde docenten met twee grote anatomie poppen door de gangen van “gebouw zwart”. Het gebouw van mechatronica, procestechniek en smart technologie. Ik vroeg wat ze ging doen. ‘Ik zet alles klaar voor de open dag, zorgtechnologie trekt veel meer meiden naar de technische beroepen’. En zie daar een prachtige cross-over. En dat zouden we veel meer moeten doen. Studenten optiek die met de 3-d printer hun zelf ontworpen brillen printen. Zorgstudenten die nadenken over het ontwikkelen van de nieuwste zorgtechnologie en sportstudenten die leren hoe de ICT voor alle meetapparatuur wordt gemaakt.

En die cross-overs beginnen al in de poppenhoek op de basisschool. Ik zou alle juffen en meesters willen uitdagen om er een pop tussen te zetten die geprogrammeerd moet worden! Lang leve de cross-overs.

Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Deze column verscheen in de Techniekpactnieuwsbrief december 2022.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs in de technische sector? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.