Kinderen en ouders aan de slag tijdens de techniekdagen 2019

8 april 2020

Platform Techniek Salland

IN SALLAND WERKEN BEDRIJFSLEVEN EN ONDERWIJS AL 15 JAAR SAMEN!

Wat 15 jaar geleden begon met de organisatie van de Techniekdagen Onderwijs Salland is uitgegroeid tot een regionale en intensieve samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Platform Techniek Salland is een bruisend samenwerkingsverband met twee nieuwe initiatieven: ‘bijbanen in de techniek’ en ‘gastlessen en bedrijfsbezoeken op afroep’.

Techniekdagen
De Techniekdagen worden in 2020 voor de 15e keer georganiseerd. Tijdens de Techniekdagen zetten technische bedrijven hun deuren open voor leerlingen uit groep 6 tot en met 8. Samen met ouders, verzorgers, opa’s en oma’s kunnen kinderen een kijkje nemen bij de bedrijven en meemaken wat er achter de deuren van die bedrijven gebeurd. Elk jaar nemen 7-8 andere bedrijven deel en bezoeken zo’n 2.000 tot 2.500 leerlingen en ouders de Techniekdagen, die hiermee zijn uitgegroeid tot een begrip in Salland.

In de aanloop naar de Techniekdagen worden de leerlingen op school enthousiast gemaakt door middel van een promotiefilm en gaan ze actief aan de slag met lesmateriaal dat speciaal voor deze dagen wordt ontwikkeld, afgestemd op de deelnemende bedrijven. Ook geven de bedrijven gastlessen op de scholen. Jaarlijks groeit het aantal scholen dat zich aanmeldt voor een gastles.

José Lipman, leerkracht groep 8 van KDBS De Dolfijn uit Heino: “We kijken elk jaar weer uit naar de voorbereiding op de Techniekdagen. De opdrachten dagen onze leerlingen uit zelf oplossingen te bedenken en je ziet kinderen opbloeien en bijzondere talenten naar voren komen. Leerlingen van groep 6 staan te popelen, omdat ze voor de 1e keer mee mogen doen. De voorbereiding is compleet als een deelnemend bedrijf een gastles komt verzorgen. Dat bedrijf is verzekerd van veel bezoek van onze leerlingen… én hun ouders. Op school staan meerdere dagdelen in het teken van de voorbereiding van de Techniekdagen.”

Gastlessen en bedrijfsbezoeken
Door de toenemende vraag naar gastlessen in de aanloop naar de Techniekdagen werd het steeds lastiger om in een korte periode alle aanvragen van de scholen ingevuld te krijgen. Kristel Leerkes, voorzitter van Platform Techniek Salland: “We vroegen ons af waarom we de gastlessen alleen aanbieden rondom de Techniekdagen en niet het hele jaar rond. Daarom hebben we een werkgroep opgericht om het hele jaar rond invulling te geven aan gastlessen, maar ook aan het organiseren van bedrijfsbezoeken. Daarbij hebben we de samenwerking opgezocht met Boerderijeducatie Salland, want zij bieden ook bedrijfsbezoeken en gastlessen aan. Op die manier kunnen scholen aanhakend op een thema waaraan gewerkt wordt, een bedrijf of boerderij bezoeken of een gastles laten verzorgen.” 

Inmiddels staat het aanbod van ruim 25 bedrijven op de website van Platform Techniek Salland vermeld. Scholen kunnen passend bij een thema een bedrijf selecteren en makkelijk contact leggen. “Alle bedrijven zijn goed voorbereid en hebben een training gevolgd van Techniektalent.nu om een goede gastles of bedrijfsbezoek te kunnen verzorgen. We willen scholen stimuleren om vooral buiten de school te leren, hoe leuk is het dan om leerlingen de praktijk te kunnen laten zien”, aldus Kristel.

De scholen in de regio zijn enthousiast over het initiatief en maken al volop gebruik van het aanbod. Een mooi voorbeeld is een bedrijvenbezoek door VMBO leerlingen in januari 2020, waarbij 41 bedrijven de deuren openzetten. Maar liefst 230 leerlingen hebben op die dag 3 bedrijven bezocht. Een geweldige ervaring om mee te nemen richting de toekomst.

Ontwikkeldag docenten
Komend schooljaar gaat Platform Techniek Salland invulling geven aan een ontwikkeldag voor docenten van Carmel College Salland. Waar voorheen excursies naar bedrijven buiten de regio georganiseerd werden, zullen nu lokale bedrijven bezocht worden. Docenten maken dan kennis met de bedrijven die gastlessen op school kunnen verzorgen of waar de docenten met de klas naartoe kunnen.

Bijbanen in de techniek
Door de Techniekdagen, gastlessen en bedrijfsbezoeken maken leerlingen op jonge leeftijd al kennis met techniek en technologie, daarmee worden zaadjes geplant voor de toekomst. Echter als techniek en technologie niet meer in beeld zijn bij jongeren is de kans groot dat ze andere keuzes maken. Platform Techniek Salland heeft daarom een nieuw initiatief op poten gezet: een studentenpool met bijbanen en vakantiewerk bij technische bedrijven. 

Bestuurslid Willy Nijland is hier nauw bij betrokken: “Jongeren vanaf een jaar of 15 willen graag een bijbaantje om geld te verdienen, de meesten zoeken werk in de supermarkt of horeca. Deze baantjes staan vaak ver af van toekomstige studies en beroepen. Hoeveel mooier is het dat jongeren hun bijbaan vervullen bij technische bedrijven, dan doen ze ervaring op die ze meenemen in hun studie- en beroepskeuze.”

Ook scholen in de regio zijn enthousiast over dit initiatief. Uiteraard moet studeren op nummer 1 staan, maar in de praktijk willen jongeren toch een zakcentje bijverdienen. Door een bijbaan in de techniek wordt het bijverdienen gecombineerd met bijleren, een ideale combinatie waar ook scholen zich in kunnen vinden.

Eind augustus 2019 is de website Gaeenswerken.nu gelanceerd met een ruim aanbod aan bijbanen en vakantiewerk in de techniek voor jongeren van 15 tot ongeveer 24 jaar. Inmiddels doen 21 bedrijven mee en dat aantal groeit nog steeds. Wekelijks komen inschrijvingen binnen van jongeren die graag bij de technische bedrijven aan de slag willen.

De eerste ervaringen zijn positief vertelt Willy: “Een 16 jarige leerling wilde weten of de opleiding meubelmaker wat voor hem is. Door zijn bijbaan bij een interieurbouwer weet hij het zeker. Hij heeft zich bij de opleiding ingeschreven. Een HBO bouwkunde student wilde naast de theorie ook ervaring opdoen in de praktijk en is wekelijks te vinden bij een bouwbedrijf. En ook leuk om te benoemen is de jongen die zich n.a.v. de Techniekdagen heeft aangemeld bij een bedrijf dat destijds indruk op hem heeft gemaakt, hij is daar sinds kort ook aan de slag. Wij zijn vanaf het begin overtuigd van dit goede initiatief, maar deze voorbeelden bevestigen dat ook.”

15 jaar samenwerken
Bovenstaande moge duidelijk maken dat Platform Techniek Salland bruist! En vanuit de organisatie poppen er steeds meer nieuwe ideeën op. Zonder een stabiele basis, die 15 jaar geleden is gelegd, was dit niet mogelijk geweest. Door de jaren heen zijn veel activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd om techniek en technologie onder de aandacht te brengen, maar ook om de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid vorm te geven.

Met elkaar in gesprek blijven
De wereld van het onderwijs en de wereld van de bedrijven zijn zeer verschillend. Wat voor het onderwijs vanzelfsprekend is, hoeft bij bedrijven niet zo te zijn en andersom. Het blijft noodzakelijk steeds met elkaar het gesprek aan te gaan om plannen en voornemens te toetsen. De gemeenten zijn vooral ondersteunend en faciliterend. 

Belang van samenwerking
In de snel veranderende wereld is het onmogelijk om de laatste ontwikkelingen in de praktijk op school ‘na te bootsen’. Door te leren buiten de school hoeft dit ook niet, het leren kan optimaal gestalte gegeven worden door leerlingen uit te dagen aan de hand van reële praktijksituaties. Ook in het nieuwe onderwijscurriculum voor PO en VO krijgt het ‘leren buiten de school’ steeds meer gestalte en dan is een samenwerkingsstructuur op plaatselijk niveau onmisbaar.

Jubileumjaar
2020 is een jubileumjaar. Voor de 15e keer worden de Techniekdagen georganiseerd en Platform Techniek Salland bestaat officieel 10 jaar, meer dan genoeg redenen om daar bij stil te staan en het te vieren. En dan kijken we weer vooruit hoe we nog meer jongeren kunnen interesseren voor dit prachtige vak!

Mede mogelijk gemaakt door
Naast de tomeloze en vrijwillige inzet van ondernemers, onderwijs en overheid worden de activiteiten van Platform Techniek Salland mogelijk gemaakt met subsidies en andere financiële bijdragen. O.a. van de gemeente Raalte, gemeente Olst-Wijhe, gemeente Dalfsen, OOM, A+O Metalektro, Bouwmensen, Technicampus. Voor de uitvoering van de projecten gastlessen en bedrijfsbezoeken, studentenpool en professionalisering van de Techniekdagen is een subsidie vanuit Leader toegekend. Zonder deze financiële steun zou het niet mogelijk zijn om alle activiteiten te ontplooien.