17 december 2020

Hybride docent: inkomsten uit beide banen onder de loep

Uit gesprekken met bedrijven, mbo- en hbo-instellingen blijkt dat velen het idee van het hybride docentschap omarmen. Hoewel verschillende onderwijsinstellingen graag meer hybride docenten willen opnemen, worden salarisverschillen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven regelmatig genoemd als reden waarom de praktijk soms achterblijft bij de wens of ambities.

In het voorjaar van 2020 heeft een uitgebreide analyse plaatsgevonden naar de huidige groep hybride docenten in het mbo en hbo. Hierbij is op basis van microdata van het CBS o.a gekeken naar o.a. de inkomsten die hybride docenten genereren uit hun verschillende banen. Hierbij is ook gelet op hoeveel uur de hybride docenten in iedere baan werkten om het inkomen per gewerkt uur te bepalen.

Deze analyse leidt tot, voor sommigen, opvallende uitkomsten. Zowel in het mbo als in het hbo verdienen hybride docenten gemiddeld genomen méér in de onderwijsbaan dan in hun niet-onderwijsbaan. Voor hybride docenten in het mbo zien we dat het verschil kleiner is als zij het docentschap combineren met een baan in een technische sector, hoewel men dan nog steeds per uur meer verdient in de onderwijsbaan. Voor hybride docenten in het hbo geldt dat als zij het docentschap combineren met een baan in een technische sector het verschil in inkomen per uur groter is dan voor hybride docenten die het docentschap combineren met een baan in een niet-technische sector.

Ook uit andere gegevens blijkt dat het onderwijs een aantrekkelijk sector kan zijn voor professionals uit technische sectoren. Een servicetechnicus in de installatietechniek verdient volgens vacaturesite Indeed gemiddeld € 3.091,- per maand (met uitschieters tot € 4.800,-). Zou deze servicetechnicus een Pedagogisch-Didactisch Getuigschrift halen en deels lessen op het mbo gaan verzorgen en instromen in de laagste docentenschaal (schaal LB, zie tabel hieronder), dan verdient hij of zij na twee jaar méér in de docentenbaan dan gemiddeld genomen in de installatietechniek.

Voor lassers zijn de verschillen met het onderwijs groter: een lasser verdient volgens vacaturesite Indeed gemiddeld € 2.452,- per maand (met uitschieters tot € 4.200,-) en zal dus bij de start als docent lastechniek op het mbo meer verdienen dan de gemiddelde lasser.

In het hbo is volgens arbeidsmarktfonds Zestor bijna 80% van de docenten ingeschaald in schaal 11 (tussen € 3.658,64 en € 5.026,85) en 12 (tussen € 4.445,52 en € 5.717,25). Iemand met een hbo-opleiding die in de bouw werkt als Bim-modelleur verdient volgens vacaturesite Indeed gemiddeld € 3.231,- per maand (met uitschieters tot € 5.600,-) en een Engineer in de Civiele Techniek gemiddeld € 3.115,- (met uitschieters naar € 6.300,-).

Gaat iemand uit een technische sector er dan altijd op vooruit als hij of zij als hybride docent aan de slag gaat? Nee, de bovengenoemde uitschieters laten al zien dat er grote verschillen zijn tussen vergelijkbare functies. Het is dus niet mogelijk om te generaliseren en het kan zijn dat bij specifieke functies in sommige sectoren de verschillen wel behoorlijk oplopen.

Ook is uiteraard iedere situatie verschillend en kan het zijn dat er afspraken zijn over bonussen, toelagen, etc. Verder is het raadzaam om verder te kijken dan de primaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld naar zaken als vakantiedagen, ouderschapsverlof en andere regelingen om een eerlijke vergelijking te kunnen maken voor jouw situatie of de situatie van jouw medewerker(s). Toch lijkt het in veel gevallen onterecht om ambities met betrekking tot het hybride docentschap te laten stranden op grond van verschillen in salaris.

Bijlages en downloads

Download
Factsheet. Hybride docent en salaris