Home

kiezen voor techniek // PO/VO

ScienceMakers over toekomstplannen

Eén van de mooie projecten van de ScienceMakers 2019 is de technologie Human Pressing Energy (HPE), die door leerlingen van de Amersfoortse Berg werd bedacht voor de innovatiewedstrijd Junior Innovation Challenge (JIC). Aan de Technologieraad Regio Utrecht vertelden Bram, Luuk, Sebastiaan, Luuk en Bjord over hun innovatieve idee en wat hun plannen voor de toekomst zijn.  

Tijdens de ScienceMakers Awards op 2 oktober 2019 was het prototype te zien en presenteerden de leerlingen hun project. Het team vond dat er nog veel te weinig gedaan wordt met de energie van mensen. Daarom bedachten zij een slimme vloer, die bestaat uit platen die onder de grond kort inzakken wanneer er iemand op staat. Op deze manier wordt er, met behulp van piëzo deeltjes, energie opgewekt.

Tekst loopt door onder de foto 


Van links naar rechts: Bram Kiel, Bjord Smale, Luuk Mulder, Luuk Mol, Sebastiaan de Ruiter

Ideeontwikkeling
Na een introductie van organisaties als Shell, zijn de jongens aan de slag gegaan om in korte tijd te komen tot een probleemstelling en oplossing. Het eerste idee om een machine te ontwerpen dat van ‘iets’ voedsel kan maken haalde het niet. Bram kwam toen met het idee om eens te kijken of er een mogelijkheid is om beweging om te zetten in energie. Dat idee hebben ze gepitcht voor de jury. En daarmee veroverde zij een plek in de landelijke finale

Op de vraag waarom hun pitch zo goed was, gaf Luuk aan dat de pitch kort en krachtig was en dat ze in korte tijd een duidelijk probleem én een duidelijke oplossing hadden kunnen formuleren. Daarmee onderscheidden zij zich, volgens hem, van de andere deelnemende teams.

De start
De start was lastig. Pas enkele maanden na de plaatsing in de landelijke finale konden ze van start, onder begeleiding van een expert van Accenture. In die tijd is de samenstelling van de groep ook veranderd. Dat pakte echter wel goed uit. Ze hebben nu een samenstelling van jongens die elk vanuit hun eigen passie een rol pakken in het team. Bjord heeft de rol van projectleider en zorgt ervoor dat ze regelmatig bij elkaar komen om bij te praten. Zo zorgen ze ervoor ze allemaal op hoofdlijnen weten wat er speelt.

Wat maakt dit allemaal zo leuk?
Naast dat ze met dit project ‘iets te doen hebben’, is dit ook een doel voor later, waar ze geld mee hopen te gaan verdienen.

Het leuke is ook dat deze bewegingsplaten overal toegepast kunnen worden: openbare plaatsen waar veel mensen lopen. Ze hebben inmiddels ook gezien dat deze bewegingsplaatsen ook een ander doel kunnen dienen. Zo kan er data mee worden verzameld voor bijvoorbeeld supermarkten om te analyseren waar veel mensen lopen. Inmiddels heeft de ICT opleiding van ROC Midden Nederland al toegezegd hun expertise te gaan delen met hen!

Waar zien zij zichzelf over 10 jaar?
Gekscherend roept Luuk ‘dan zitten we naast Google’. Maar ambities zijn er zeker: ze willen dan een goed bedrijf hebben, dat winst maakt, met een productieproces dat zoveel mogelijk gemechaniseerd is. En hoe mooi zou dat zijn als dat ook er dan ook internationaal interesse is!

Om aan te geven hoe serieus ze zijn, hebben ze zich als Vof ingeschreven bij de KvK. Ze merken ook dat bedrijven ze nu serieuzer nemen. Tot op heden investeren ze vooral uit eigen middelen. Daarom zoeken ze ook sponsoren. Naast dat geld welkom is, zijn ook materialen erg gewenst. Het gaat dan om de volgende zaken:

  • diodes

  • male to male bedrading

  • piezo elementen

  • breadboards

Advies voor jonge ontwerpers
Hierover zijn ze unaniem: stop niet, laat je door niemand tegenhouden, wees creatief, doe gewoon wat je leuk vindt.

Over de Technologie Raad Utrecht (TRU)
De TRU bestaat sinds 28 mei 2018. Dit samenwerkingsverband slaat de handen ineen om de kansen in de regio voor en door techniek te benutten.

De TRU zal deze leerlingen blijven volgen en daar waar mogelijk ook helpen, in samenwerking met haar leden en partners. Mocht u deze inspirerende leerlingen willen helpen, mail dan naar info@technologieraad.nl. Zij zullen u dan in contact brengen met hen.

Meer over de innovatiewedstrijd
Binnen de JIC werden leerlingen van 10-16 jaar (po/vmbo/havo/vwo) uitgedaagd om met een innovatief idee aan de slag te gaan. Zo maakten zij kennis met het bedrijfsleven én innovatief denken. In schooljaar 2019-2020 zal de Junior Innovation Challenge verder gaan als nieuwe Vakkanjer challenge voor het po.