Home

kiezen voor techniek // VMBO

Startups moeten vmbo-leerlingen laten kiezen voor techniek

Om meer vmbo-leerlingen te verleiden een techniekprofiel te kiezen heeft minister Arie Slob (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een challenge uitgeschreven waarbij aan startups wordt gevraagd met ideeën te komen. De beste ideeën mogen 250.000 euro verdelen voor de uitvoering van hun plannen, met een maximum van 40.000 euro per plan.

Er is behoefte aan voldoende technisch opgeleid personeel. Daarom investeert het kabinet flink in technisch vmbo en heeft structureel 100 miljoen uitgetrokken om een dekkend en kwalitatief hoogstaand technisch vmbo te realiseren. De afgelopen maanden hebben vmbo-scholen daarvoor samen met het bedrijfsleven en het mbo plannen gemaakt.

Het ministerie van OCW is aanvullend op zoek naar startups en scaleups die innovatieve oplossingen kunnen bieden om het keuzeproces van kinderen (en hun ouders) verder te ondersteunen. Het gaat om de keuze van basisschoolleerlingen voor de middelbare school met techniek en de keuze van tweedejaars vmbo-leerlingen voor een technisch profiel.

De challenge
OCW is op zoek naar haalbare plannen om op een innovatieve manier te stimuleren dat meer kinderen kiezen voor vmbo-techniek. De concepten (oplossingen en/of producten) moeten:

  • zoveel mogelijk kinderen stimuleren om voor technisch vmbo te kiezen;

  • vernieuwing bieden voor het onderwijsveld;

  • onderbouwd zijn met een duidelijke visie.

Bij de beoordeling wordt gekeken en meegewogen of het concept een aanvulling is op het programma Sterk Techniekonderwijs. Op 1 januari gaan regio's van start met hun plannen. Die plannen worden nu beoordeeld en zijn nog niet online. Meer informatie is te vinden op www.sterktechniekonderwijs.nl.

Tijdlijn challenge

  • Maandag 27 mei: lancering challenge

  • Maandag 8 juli 17.00: deadline challenge

  • Vrijdag 12 juli: bekendmaking welke startups worden uitgenodigd voor een pitch van 15 minuten

  • Donderdag 18 juli: pitchdag bij de directie Voortgezet Onderwijs van OCW in Den Haag

  • Q3 en Q4: uitvoering

Meer informatie over deze challenge en de voorwaarden zijn hier te vinden.

Bekijk hier ook het item dat RTL Nieuws maakte.