Home

Docentprofessionalisering // kiezen voor techniek // Leraren // VMBO // Zuidwest

Succesvolle eerste OnderwijsRoute naar technische bedrijven voor vmbo-docenten en -decanen

Op 7 juni 2018 organiseerde Toptechniek in Bedrijf de eerste OnderwijsRoute voor vmbo-docenten en -decanen naar technische bedrijven in de regio Drechtsteden, Gorinchem e.o.. Ruim twintig deelnemers hebben elf bedrijven uit de maritieme- en maakindustrie in de regio bezocht en daar kennis kunnen maken met nieuwe technieken zoals 3D en robotica.

Tekst loopt door onder foto's

Op de foto's: docenten en decanen krijgen een workshop virtueel lassen in de Duurzaamheidsfabriek

De dag werd georganiseerd naar voorbeeld van de OnderwijsRoute voor leerlingen, die al een aantal jaren succesvol draait in de Drechtsteden. Ruim 4.000 leerlingen bracht de afgelopen jaren een bezoek aan een bedrijf naar keuze. Het concept OnderwijsRoute opent de deuren naar het bedrijfsleven voor leerlingen en medewerkers in het onderwijs. Zij krijgen door de korte bezoeken de gelegenheid om kennis te maken en te leren over de activiteiten en achtergronden van technische bedrijven in de regio en de mogelijkheden die er zijn op het gebied van werk. De gedachte én overtuiging is dat wanneer leerlingen organisaties vanbinnen hebben kunnen “ruiken, voelen en proeven”, zij beter in staat zijn een keuze te maken voor de sector waarin zij later willen werken. Dat helpt bij de keuzes voor het vervolg van hun schoolloopbaan.

De OnderwijsRoute voor docenten en decanen geeft ook begeleiders de mogelijkheid om te leren over het technische beroepenveld, waardoor zij leerlingen nog beter kunnen begeleiden bij hun studie-en beroepskeuze. In de Duurzaamheidsfabriek kregen de docenten en decanen workshops over o.a. virtueel lassen en 3D-ontwerpen.
De reacties op de eerste OnderwijsRoute voor docenten waren positief en men vond het voor herhaling vatbaar.

Deelname aan de OnderwijsRoute werd mogelijk gemaakt door Toptechniek in bedrijf, Konekto, ROC Da Vinci College, Duurzaamheidsfabriek en Lexlab.